Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 12:45

La Universitat Jaume I celebra una trobada de grups de recerca en comunicació digital

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 25 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

El Departament de Ciències de la Comunicació de la Universitat Jaume I, en col·laboració amb la secció Comunicació i Cultura Digital de l'Associació Espanyola de Recerca de la Comunicació (AE-IC) va celebrar la I Trobada de Grups de Recerca en Comunicació Digital el passat divendres 8 d'abril. La trobada va reunir al campus de Castelló a diferents responsables de diverses universitats espanyoles que van intercanviar impressions sobre els objectius més urgents i les respostes que s'estan oferint des de diferents departaments universitaris als nous reptes que el canviant panorama de la comunicació digital haurà d'encarar durant els propers anys.

Germán Llorca i Miquel Francés, de la Universitat de València, van exposar els avanços que des del seu grup han realitzat junt amb diferents institucions internacionals en l'estudi de l'evolució de l'antic context televisiu cap a noves perspectives digitals, incloent exemples com ara la coproducció universitària amb RTVE o la participació en el projecte TVMorfosis.

Francisco Segado i Lidia Maestro, de la Universitat Internacional de La Rioja, van exposar les novetats desenvolupades des de dos grups de recerca: Comunicació i societat digital i Projecte de publicitat integrada. En tots dos casos, es va posar l'accent en les fortaleses i les oportunitats que els models d'educació online poden oferir tant en la docència com en la recerca i la difusió de resultats.

Comunicacion digital 2

Per la seva banda, Fernando Canet, de la Universitat Politècnica de València, va plantejar els avanços del seu grup en tres camps diferents: la teoria cognitiva fílmica, l'estudi neurocientífic dels relats i la reflexió sobre els ecosistemes narratius i la transmedialitat. Aquests tres camps giren entorn d'idees com el character engangement i l'estudi del personatge com a centre mateix dels discursos transmèdia.

La representació dels grups de recerca de la Universitat Jaume I va comptar amb la intervenció de Laura Alonso i Silvia Marcos del grup 'Periodisme, comunicació i poder', que van plantejar l'anàlisi de les xarxes socials en el camp de la informació política, utilitzant com a exemple l'experiència directa en l'estudi dels missatges comunicatius de Twitter. Per la seva banda, Javier Marzal va coordinar la sessió i va parlar en nom del grup ITACA-UJI, explicant els avanços realitzats pels investigadors tant en el camp de la comunicació transmèdia com en el mapatge i sistematització de les tesis doctorals i projectes de recerca desenvolupats a l'àrea de Llevant durant els últims anys. La sessió va contar, a més, amb la presència dels investigadors del grup ITACA Marta Martín, Esteban Galán, Samuel Gil i Aarón Rodríguez.

La sessió es va realitzar en el marc del projecte de Recerca de la Universitat Jaume I La crisi del real: la representació documental i informativa a l'entorn de la crisi financera global, dirigit per Javier Marzal Felici.