S'han unit a l'UJI, Almassora, Benicarló, Benicàssim, Betxí, Borriana, Castelló de la Plana, Orpesa, Vilafranca, Vila-real i Vinaròs
Castellón Información
El Reclam és un projecte consolidat a les comarques de Castelló que ofereix tot un mes d'art tant en qualitat com en quantitat. A la Mostra, impulsada des de la Universitat Jaume I, s'han unit en aquesta edició les poblacions d'Almassora, Benicarló, Benicàssim, Betxí, Borriana, Castelló de la Plana, Orpesa, Vilafranca, Vila-real i Vinaròs, municipis amb una destacada programació en arts escèniques com demostra la seua aposta per la filosofia del Reclam, amb una clara vocació de servei públic de qualitat.
Des de l'organització de la Mostra s'ha valorat molt positivament el resultat d'aquesta edició tant pel que fa a la participació artística com del públic. Concretament, una cinquantena de companyies han oferit prop de seixanta espectacles que han prestat una especial atenció al teatre de gènere, memòria històrica, teatre documental i familiar. També cal subratllar la bona acceptació i acollida que ha tingut l'aposta que es va iniciar l'any passat per les companyies de creació quilòmetre zero, és a dir, companyies que tenen la seua base d'operacions a les comarques de Castelló.
Una de les parts més emotives de la Mostra ha sigut l'espectacle homenatge a Carles Pons pel 20 aniversari de la seua mort, que va destacar les seues qualitats com a persona i artista i on va quedar palès la seua empenta en la utilització de les arts escèniques com a instrument artístic i com a eina educativa. En l'acte, deixebles del seu mestratge i companys i companyes d'escenaris es van traslladar fins a Castelló des de llocs com Barcelona, València o Alacant per a intervenir en algun passatge de l'espectacle que s'havia muntat ad hoc per a l'ocasió.
Pel que fa al públic, més d'onze mil persones han assistit a les representacions programades amb un molt bon nivell d'ocupació mitjana dels espais i l'exhauriment de les entrades en totes les funcions en espectacles amb aforament reduït. Cal ressaltar també la inclusió de la Casa de l'Estudiantat com a nou escenari per a representacions dins del campus de la Universitat Jaume I, un bon espai per a propostes visuals de petit i mitjà format de dansa o performances obertes.
Així mateix, s'ha fet visible una major participació de públic jove en totes les representacions així com un alt impacte tant en mitjans de comunicació tradicionals com en xarxes socials. El perfil majoritari tant d'assistència als espectacles com en xarxes ha sigut de dones, edats entre 17 i 60 anys i procedència principalment de l'entorn de les comarques de Castelló.
La Mostra ha comptat amb el suport dels ajuntaments i també han participat la Diputació de Castelló, la Fundació Caixa Castelló, la Generalitat Valenciana a través de l'Institut Valencià de Cultura i l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (Inaem) a través del programa 'Danza a escena' de la Red Española de Teatros, Auditorios, Circuitos y Festivales de Titularidad Pública.