Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 17:53

Científics destaquen la rellevància de l'òptica en el desenvolupament de tecnologies com el làser o els leds

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 47 segundos

Noticias Relacionadas

Experts d'àmbit internacional es reuneixen durant tota la setmana en l'UJI en la XII edició de la Reunió Nacional d'Òptica

Castellón Información

Científics d'àmbit internacional reclamen en la Universitat Jaume I (UJI) la rellevància de l'òptica i la fotònica en el món actual i les seues implicacions en el desenvolupament de tecnologies basades en la llum com el làser o els leds, així com les fibres òptiques, les comunicacions digitals o els panells solars més eficients.

Des d'avui dimarts 3 de juliol de 2018 i durant tota la setmana se celebra la XII edició de la Reunió Nacional d'Òptica, que també inclou la celebració del 50 aniversari de la Societat Espanyola d'Òptica (Sedóptica).

Més de 200 experts d'universitats, centres de recerca i empreses debaten les novetats en els camps científics de l'òptica i la fotònica, en una trobada que ha sigut inaugurada per la rectora de l'UJI, Eva Alcón; qui ha estat acompanyada en la taula pel professor Vicent Climent, en representació del comitè científic; Ignacio Moreno, president de Sedoptica; Jesús Lancis, en representació del comitè organitzador, i Sagrario Millán, vicepresidenta de Sedoptica.

En la seua intervenció, la rectora de l'UJI ha assenyalat que la Universitat pública de Castelló va celebrar el Dia internacional de la Llum el passat 16 de maig amb la finalitat de compartir  "el paper fonamental que juga la llum en la societat ja que les tecnologies relacionades amb aquest àmbit milloren el benestar de la societat". En aquest sentit, ha mostrat la seua satisfacció per aquesta trobada que "sens dubte contribuirà a l'avanç de l'òptica internacional".

A continuació, Andrew Weiner, professor distingit d'Enginyeria Elèctrica i Informàtica en la Universitat de Purdue (Estats Units), ha oferit la primera conferència plenària en la qual ha destacat com "fotònica, en particular els làsers ultracurts i els microressonadors, pot millorar la comunicació Wifi i augmentar la rapidesa de la transmissió de dades gràcies al control minuciós de les diferents freqüències (colors) de la llum".

XII Reunión Nacional de Óptica, UJI
Per la seua banda, Susana Marcos, professora de recerca en IO-CSIC i directora del Laboratori d'Òptica Visual i Biophotonics, ha destacat en la segona conferència plenària que "l'ull és un instrument imperfecte i les tècniques òptiques estan ajudant en el diagnòstic i la correcció de les patologies oculars per a millorar la visió ocular". En aquest sentit, ha explicat que 153 milions de persones en el món no veuen bé per la manca de optimetristes que els proporcionen una graduació correcta per a les ulleres pel que "part del nostre treball es basa en el desenvolupament de tecnologies que mitiguen aquestes manques fonamentalment en el tercer món", ha apuntat.

El vicerector d'Investigació i Transferència, Jesús Lancis, és també el president del comitè organitzador d'aquesta Reunió Nacional d'Òptica i destaca "la importància que l'UJI aculla aquesta edició, perquè no solament coincideix amb el 50 aniversari de Sedóptica, al qual dedicarem una jornada especial el divendres al Paranimf, sinó perquè hem aconseguit un elevat nivell científic alhora que involucrar una gran quantitat d'empreses que, a través del seu patrocini i implicació, estan afavorint la transferència de coneixement a l'economia i a la ciutadania".

Lancis subratlla que les tecnologies òptiques promouen, a més,  "el desenvolupament sostenible i aporten solucions a desafiaments mundials en energia, canvi climàtic, agricultura, comunicacions i salut, entre altres". De fet, "la llum en les seues múltiples facetes es revela com un element clau per al desenvolupament integral de la nostra societat", agrega.

El programa científic de la XII edició de la Reunió Nacional d'Òptica s'estructura entorn d'una convenció general, que inclou conferències plenàries i sessions de panells, a més de sis simposis temàtics. En concret, es dediquen, entre altres àrees, a les ciències de la imatge i de la visió, al color, a la nanofotònica i a l'òptica quàntica i òptica no lineal.

Sessió amb quatre Premis Rei Jaume I

Entre les diverses propostes de la trobada científica, el dimecres al Paranimf es realitzarà una sessió de conferències amb la participació de quatre experts que han sigut guardonats recentment amb premis Rei Jaume I, els àmbits de de recerca dels quals tenen vincles amb l'òptica i la fotònica. Les intervencions de Susana Marcos (Institut d'Òptica del CSIC), Pablo Artal (Universitat de Múrcia); Fernando Martín (Universitat Autònoma de Madrid) i Luis Liz Marzán (director científic del Centre de Recerca Cooperativa en Biomaterials del Govern Basc) seran coordinades per Javier Quesada, president executiu de la Fundació Premis Rei Jaume I.

En el marc de la reunió, la plataforma Fotònica21 organitza el workshop Photonics 4 Ceramics, dedicat a les aplicacions de la fotònica en el sector de la ceràmica, tan present en la indústria de la zona de Castelló. El seu objectiu és analitzar les possibilitats que les tecnologies òptiques ofereixen al món de la indústria de la ceràmica. Tots els congressistes estan convidats a participar en aquesta trobada que tindrà lloc el dijous 5 de juliol.

La celebració del mig segle d'existència de Sedóptica comprèn un programa atractiu que dóna cabuda als joves i que pretén transmetre el missatge de l'òptica i la fotònica com a ciències amb gran projecció de futur. Nombrosos alts dignataris de les principals societats científiques internacionals d'òptica i de les institucions espanyoles de ciència i tecnologia han confirmat la seua assistència.

Fotos: Damián Llorens (UJI)