Cal destacar que des de la universitat ja s'han realitzat projectes d'investigació en les àrees de Psicologia i vinculats al Departament d'Educació
Castellón Información
La Universitat Jaume I i l'associació Teacast han formalitzat la signatura d'un conveni de col·laboració per al desenvolupament de projectes conjunts en l'àmbit de la investigació i la divulgació sobre l'autisme, així com projectes que ajuden a millorar la qualitat de vida de les persones amb autisme.
A través d'aquest acord, ambdues institucions han manifestat el seu compromís de col·laborar en projectes de millora educativa que afavorisquen la inclusió de les persones amb autisme en l'àmbit acadèmic a tots els nivells: infantil, primària, secundària i universitari. Així mateix, es treballarà conjuntament en la investigació sobre l'autisme i la transferència d'aquests coneixements a l'entorn per tal visibilitzar aquest trastorn i facilitar la seua participació en la societat.
Cal destacar que des de l'UJI ja s'han realitzat projectes d'investigació en les àrees de Psicologia i vinculats al Departament d'Educació, amb aplicacions pràctiques en centres educatius de la ciutat de Castelló, així com col·laboracions en jornades i congressos de millora educativa, com ara el Congrés Internacional de Música, Arts i Salut.
Col·laboració entre Teacast i l'UJI
L'associació Teacast s'ha convertit en un referent en l'àmbit de l'autisme a la província de Castelló, ja que, a més de donar suport a les famílies i oferir tractament especialitzat, és un centre especialitzat de formació sobre autisme. L'UJI, en el seu compromís amb la societat i amb una forta aposta per la inclusió, com a agent transformador de la societat a través de l'educació, ha col·laborat des de la seua creació amb l'associació TEACAST en tasques de promoció, conscienciació i formació sobre autisme.
Alguns exemples d'aquesta col·laboració són la participació de l'UJI en el Dia Internacional de l'Autisme, el 2 d'abril, amb la jornada «Roda per l'autisme», en la qual va participar de forma activa l'alumnat universitari a través d'accions de voluntariat coordinades per la Unitat de Diversitat i Discapacitat, o amb cursos de formació dirigits a col·lectius específics: «Curs de formació per a monitors», del qual ja s'han fet dues edicions, o el «Curs d'expert/a universitari en intervenció en trastorn de l'espectre autista», que s'ofereix per al pròxim curs.
Sobre el TEA
El trastorn de l'espectre autista (TEA) és un trastorn del neurodesenvolupament d'origen neurobiològic que afecta principalment la comunicació social, amb patrons repetitius i interessos restringits. L'autisme no és una malaltia, és una condició de vida que afecta en major o menor mesura la interacció social, la comunicació, la conducta, el llenguatge i la integració sensorial d'aquestes persones. Aquesta condició de vida amb la maduració i la intervenció evoluciona positivament amb el temps, però és per a tota la vida.
En aquest sentit, com que no és una malaltia, la intervenció no va dirigida a buscar una cura. L'objectiu principal s'enfoca a oferir un tractament terapèutic personalitzat i especialitzat, el més primerenc possible, amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida d'aquestes persones i de les seues famílies com a suport fonamental. Per tant, la formació, tant a les famílies, com al conjunt de la societat, resulta de vital importància, ja que, juntament amb els diferents tractaments terapèutics, poden garantir la inclusió de les persones amb autisme en la societat i per tant millorar la seua qualitat de vida.