Noticias Castellón
viernes, 22 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

L'UJI investirá com a doctor honoris causa l'investigador Xavier Querol demà al Paranimf

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 36 segundos

Noticias Relacionadas

Proposada per l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals per la seua vinculació amb la Universitat des del 1992

Castellón Información

La Universitat Jaume I investirà com a doctor honoris causa l'investigador Xavier Querol en un acte acadèmic, adaptat a les mesures de prevenció establertes per les autoritats sanitàries i amb aforament limitat, que tindrà lloc demà divendres 16 d'abril de 2021 a les 12 hores a la terrassa del Paranimf i en el qual el catedràtic d'Enginyeria Química Eliseo Monfort actuarà com a padrí. L'acte es podrà seguir en línia a través de YouTubeiper l'emissora universitària.

Xavier Querol és professor d'Investigació del CSIC en l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) i investiga en geoquímica ambiental, especialment relacionada amb la contaminacióatmosfèrica. Doctor en Ciències Geològiques per la Universitat de Barcelona, va realitzar el postdoctorat a BGS-NERC (Regne Unit). Posteriorment es va incorporar a l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera del CSIC i, l'any 2008, a l'IDAEA. Ha dirigit nombrosos projectes nacionals i europeus, entre els quals es troba el premiat com a millor projecte LIFE Green City el 2018 per la Direcció General de Medi Ambient de la CE. Ha publicat al voltant de 600 articles en revistes científiques indexades i ha dirigit 28 tesis doctorals. A més, és Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya 2009, premi Rei Jaume I 2013 per la protecció del medi ambient i Premi Carmina Virgili 2019 del Col·legi de Geòlegs de Catalunya. Des de 2019 és membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i en les llistes de 2014, 2015, 2016, 2018 i 2019 de Thomson Reuters-Clarivate és un dels investigadors més citats.

La concessió del grau de doctor honoris causa a Xavier Querol va ser proposada per l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals per la seua vinculació amb la Universitat Jaume I des del 1992, any en què el professor Querol va publicar el primer article científic derivat de col·laboracions esporàdiques amb l'equip d'investigació en Mineralogia Ambiental dirigit pel professor Teófilo Sanfeliu. Aquesta es va intensificar a partir de 1995, amb els estudis realitzats per la doctora Ana Boix sobre qualitat de l'aire en la zona del Port al Grau de Castelló i al voltant de la central tèrmica. També ha col·laborat de manera esporàdica amb el Departament de Química Orgànica i Inorgànica, sobretot amb el catedràtic Vicente Esteve, i l'Institut Universitari de Plaguicides i Aigües de l'UJI, a través del catedràtic Ignacio Morell i del professor Antoni F. Roig.

La relació més estreta s'ha mantingut amb l'equip d'investigació de l'Institut de Tecnologia Ceràmica «Agustín Escardino» i el Departament d'Enginyeria Química, especialment amb el Grup d'Investigació de Sostenibilitat de l'ITC liderat pel catedràtic Eliseo Monfort, amb el qual es va establir un vincle estable i permanent des de l'any 2002, en què es va crear la Unitat Associada entre la Universitat Jaume I i el Consell Superior d'Investigacions Científiques, denominada «Grup de Tecnologia per a la Protecció Ambiental».