Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 14:39

Unanimitat per a reivindicar un servei ferroviari eficient i puntual en el ple de Diputació

Tiempo de Lectura: 7 minutos, 41 segundos

Noticias Relacionadas

Els diputats provincials de tots els partits recolzen també la protecció dels jutges de Pau en els municipis de la província

El ple de Diputació  aprova per unanimitat dos mocions impulsades pel Govern Provincial per a instar el Govern d'Espanya que revertisca els actuals compromisos de puntualitat de Renfe i al fet que preserve la figura dels jutges de pau. La sessió també aprova destinar 121.000 euros a suplementar el pressupost de la primera convocatòria del AGA per a finançar el 100% de l'import sol·licitat pels municipis per al subministrament de cubes d'aigua.

El ple de la diputació corresponent al mes de setembre ha sigut una sessió de molt de tràmit, on els temes més sucosos han arribat amb la presentació de les mocions dels grups polítics.

Molta explicació de vot i debats encoberts

En aquest ple, com ja sol ser habitual, els grups no van entrar a 'debat' sinó a 'explicació de vot'. La diferència entre l'una o l'altra fórmula és formalment la següent: quan es demana debat, els portaveus intervenen per a defensar la seua posició sobre els diferents temes, i ho fa en dos torns. Aquest format permet conéixer el que opina cada grup, la qual cosa li responen els altres i la rèplica de tots ells. Acabat el debat es produeix la votació.

Però quan només se sol·licita explicació, es vota primer i posteriorment hi ha un sol torn, en el qual cada grup hauria de justificar la seua posició, però sense entrar a debat.
Hi ha una diferència notable entre una intervenció de debat, i una explicació de vot...

I hi ha institucions en què eixa diferència es regula des de la presidència per a evitar un debat encobert, que, com no té torn de rèplica, sempre es queda a mig fer. Però en Diputació, tots els partits defugen el debat i sol·liciten una explicació de vot, en el qual diuen tot el que hagueren hagut de declarar amb l'altre format.

Clar, com trien eixa opció i es vota abans d'intervindre, les aportacions dels diferents grups perden intensitat, i la que preval és la del PP que intervé sempre en últim lloc.

Els sindicats demanen la carrera professional en Diputació

Una vegada més, els representants sindicals van protestar en Diputació, durant el ple i amb pancartes, per a sol·licitar que la institució provincial reconega la carrera professional. Tal com manifestaven a Castelló Informació: no és de rebut que aquesta carrera professional s'aplique als funcionaris de la Generalitat, que ja l'haja posada en marxa l'ajuntament de Castelló però seguisca sense aprovar-se per als treballadors de la Diputació.

Les mocions del ple

La primera a presentar-se va ser la del Partit Socialista, que exigeix que es'establisquen criteris objectius que regulen la concessió de subvencions als municipis.Va ser rebutjada amb els vots del PP i VOX.

Encara sense debat va haver-hi embolic, perquè per a l'oposició, eixa falta de criteris clars donen lloc a desigualtats, i fins i tot, van apuntar a irregularitats. No va agradar aquesta afirmació als populars, que van afirmar que sempre s'havia complit la llei. El vicepresident de Diputació, Héctor Folgado va manifestar: "La igualtat no és donar a tots el mateix, sinó a cadascun el que necessita".

Rebutjada la proposta per a eliminar les taxes dels vaixels de salvament humanitari en Burriana

La segona, presentada per Compromís, sol·licitava l'exempció de taxes per als vaixells de salvament humanitari que tenen la seua base a Burriana. El portaveu de Compromís, David Guardiola, va manifestar que, amb el Botànic es va aprovar una exempció de taxes per als vaixells que realitzaren una labor de socors amb les persones immigrants en la mar. Compromís va rebre també el suport del Grup Socialista.

No opinaven el mateix PP i VOX, per als qui una cosa era una exempció econòmica puntual per als usuaris quan desenvolupen un servei per a la comunitat o per a la protecció marítima. I una altra, que aquests vaixells gaudisquen de privilegis especials durant tot l'any, perquè puntualment desenvolupen una labor humanitària.

D'altra banda, van assenyalar, resulta irònic que haja de ser la Generalitat Valenciana la que assumisca els costos i despeses d'aquestes embarcacions en un sol port com és el de Borriana. I en aquest sentit van plantejar, que si l'Estat és tan defensor dels immigrants, i els serveis, no aprove aquesta exempció, a nivell general, en Ports de l'Estat, la qual cosa podria derivar aquestes naus a altres recintes portuaris.

Andrés Martínez va anar encara més incisiu. Perquè els vaixells de salvament humanitari han de gaudir de privilegis especials durant tot l'any, en el dia a dia, quan flotes, com la pesquera, en passa de tots colors per a sobreviure... I si es tracta d'immigrants, va afegir, precisament molts d'ells troben un lloc de treball en aquestes flotes pesqueres. Per què no reconeixerem també?. I és que el vicepresident Martínez va recordar que des de l'esquerra utilitzen diverses vares de mesurar en funció del que més els convinga. Parlen d'immigrants però solo segons d'on vinguen; de la mateixa manera que s'ignoren dictadures com la de Cuba o la de Veneçuela, perquè no els convé.

Millorar els serveis ferroviaris

En la tercera moció, del PP, n’hi ha hagut unanimitat. La Diputació Provincial de Castelló ha alçat la veu per a exigir al Govern d'Espanya mesures urgents davant la deterioració dels serveis ferroviaris.

La moció aprovada ve motivada després de l'actualització de Renfe quant al seu compromís de puntualitat i a partir de l'1 de juliol deixa d'indemnitzar els retards en alta velocitat a partir de 15 minuts com feia fins ara. Només retornarà l'import íntegre del bitllet si el tren es demora més d'una hora i mitja, mentres que fins llavors era des dels 30 minuts de retard. La decisió afecta als viatges en Ave, Avlo, Alvia, Euromed i Intercity. El diputat provincial Sergio Toledo ha indicat que la mesura implantada des de l'1 de juliol, “minvament la qualitat i vulnera els drets dels usuaris” i ha expressat que “la mesura s'implanta quan són habituals els retards, les avaries o la falta de freqüències alguna cosa que fa empitjorar els serveis públics ferroviaris per als usuaris”.

Per tot, a través de la moció aprovada, la Diputació de Castelló instarà el Govern d'Espanya que revertisca de manera immediata els actuals compromisos de puntualitat i devolucions de Renfe, restablint els existents abans del passat 1 de juliol. També se sol·licitarà adoptar totes les mesures necessàries per a millorar els serveis públics ferroviaris de la seua competència, actuant tant sobre les infraestructures com sobre els trens, amb la finalitat de reduir dràsticament les nombroses incidències que es venen produint.

Protegir als jutges de Pau

Unanimitat també hi ha hagut a l'hora de protegir la figura dels jutges de pau en els municipis de la província. “La justícia real entre territoris es demostra fent preservar els jutges de pau. Defenent la seua figura es defén la lluita contra la despoblació”, ha subratllat el portaveu del Govern Provincial, Héctor Folgado.

La Diputació de Castelló mostra el seu rebuig a l'eliminació de la figura del jutge de pau. Així mateix, la institució provincial insta el Govern d'Espanya a preservar la figura de jutges de pau i a dotar-los de recursos materials i humans concordes als actuals progressos tècnics, perquè puguen exercir i ampliar les seues funcions de col·laboració i foment de la convivència de manera encara més eficaç.

Ajuda per a cubes d'aigua

La sessió plenària també ha aprovat una modificació de crèdit per a destinar 121.000 euros a suplementar el pressupost de la primera convocatòria del AGA per a finançar el 100% de l'import sol·licitat pels municipis per al subministrament de cubes d'aigua.

Els municipis beneficiaris d'esta subvenció de caràcter excepcional són Vallibona (2.746,93 euros), Costur (23.366,53 euros), Canet lo Roig (13.992,18 euros), Ares del Maestrat (21.725,64 euros), Xodos (26.355,06 euros), La Pobla de Benifassà (5.493,36 euros), Catí (6.243,85 euros) i Benafigos (21.031,92 euros).

La incorporació d'esta nova partida de quasi 121.000 euros per a sufragar el cost de les cubes d'aigua potable sol·licitada pels huit municipis anteriorment nomenats, se suma als 500.000 euros de la primera convocatòria de subvencions de Proveïment d'Aigua Potable. I, a tot això, s'afig la segona de les fases per a completar el milió d'euros reservat per a este paquet de subvencions que es destinaran a les actuacions relacionades amb el servici de proveïment i distribució d'aigua potable domiciliària.

En un altre orde de coses, el plenari ha donat llum verda a modificar el Pla Estratègic de Subvencions per a incloure l'ajuda destinada a Apaval de 20.000 euros amb la finalitat de sufragar la realització de les proves científiques del cistell emmalla i preservar el 'parany'.

Al final del ple, en Precs i Preguntes s'ha produït un enfrontament verbal entre el socialista José Benlloch i la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina.