La coalició subratlla la seua aposta transitar cap un model productiu més democrática i sostenible que atenga a les pymes, autònoms i treballadores
Unides Podem-Esquerra Unida Castelló ha celebrat aquest dilluns un acte sobre economia i ocupació en el qual ha defensat un rescat a la indústria ceràmica, amb ajudes directes i crèdits de més de 1.000 milions per a la indústria ceràmica, però condicionat a un pacte social per la democràcia industrial que incloga compromisos de repartiment de rendes, millora de les condicions de treball, canvi de model energètic i productiu i clàusules contra la deslocalització i el tancament d'empreses.
"En la següent legislatura posarem de seguida sobre la taula la necessitat de transitar a un model més socialment just, sostenible i democràtic, on es tinga en compte els interessos de les petites i mitjanes empreses, autònoms i autònomes, treballadores i treballadors front al de grans empreses, que genere una ocupació digna i siga compatible amb la conservació del territori"", ha destacat el vicepresident segon del Consell i candidat a la presidència de la Generalitat, Héctor Illueca.
La diputada en el Congrés i candidata a les Corts, Marisa Saavedra, ha subratllat que el Govern ha pres mesures "importants per a ajudar a la indústria, amb uns ERTES que han protegit 11.687 treballadores i treballadors, o per a abaratir costos energètics, però són insuficients i cal anar més enllà per a assegurar la viabilitat de la indústria ceràmica, que acapara un 21% de la població activa a Castelló, i propiciar un canvi del model d'energètic i un repartiment de la riquesa".
Saavedra ha afirmat que fa falta "un pacte explícit entre els empresaris de la ceràmica i la societat, ja que la indústria es beneficia del treball de milers de treballadors i treballadores i de les ajudes públiques. Per això, proposem que s'injecten recursos directes per a salvar al sector, però amb compromisos de la propietat per a realitzar un canvi del model energètic, per a avançar en innovació i contra la deslocalització i tancament d'empreses".
La proposta es dirigirà al Govern central i autonòmic amb aquestes mesures:
Increment de les ajudes directes al sector per a fer front als sobrecostos energètics i per a transformar el model productiu de manera viable econòmica social i ambientalment, arribant fins als 1.000 milions d'euros entre ajudes i crèdits.
Modificació de la legislació sobre subvencions públiques per a introduir clàusules contra la deslocalització de la producció i contra la desinversió de les empreses.
Paquet d'ajudes directes per a treballadors del sector i altres sectors auxiliars o directament dependents, per a fer front a les conseqüències de la crisi. A més de plans de formació, requalificació i ajudes a la diversificació industrial i econòmica de les comarques, per a reduir la dependència del clúster ceràmic.
Impuls en un pla industrial per a les comarques de Castelló a mitjà i llarg termini
Unides Podem-EU ha comptat amb la intervencions també de la candidata a l'alcaldia, Marisol Barceló, la candidata autonòmica i municipal, Silvia Peris; d'Anna Peñalver, portaveu de Xarxa de Xarxes d'Economia Alternativa i Solidària, així com de diferents representants de cooperatives, empreses de l'economia social, de sindicats i l'associació provincial de taxis.
Barceló ha subratllat l'aposta de la confluència de fomentar a l'Ajuntament el pla d'ocupació de Jornals de Vila, augmentar el suport a les ajudes a l'economia social, i els projectes de suport a l'agroecologia i els mercats de venda directa.