Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:16

L'UJI realitza tres projectes dins del Pla Estatal d'Investigació Científica i Tècnica i d'Innovació

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 17 segundos

Noticias Relacionadas

Estudien la incorporació de la sostenibilitat a les institucions, l'ús dels robots en el sector turístic i la RSC en les organitzacions

Castellón Información

La Universitat Jaume I de Castelló ha aconseguit, dins del Pla Estatal d'Investigació Científica i Tècnica i d'Innovació 2017-2020, tres projectes vinculats a l'àmbit de la gestió empresarial, l'economia i les finances per a avaluar la transició cap a societats més sostenibles de les institucions; la percepció dels clients en l'ús de robots socials en el sector turístic i la capacitat d'aprenentatge organitzatiu, responsabilitat social corporativa i organitzacions que s'autogestionen.

El primer projecte, dirigit pel catedràtic d'Economia Aplicada, Emili Tortosa, avaluarà les institucions en la transició cap a societats sostenibles amb la finalitat de plantejar nous reptes per a la governança des d'una perspectiva multidisciplinària. L'equip investigador considera que aquesta avaluació és un aspecte clau, ja que les institucions poden afavorir o entrebancar els processos de canvi. Està finançat amb 55.116 euros.

L'estudi estarà dividit en tres blocs. En el primer s'avaluaran les finances sostenibles, en concret els desafiaments que planteja la inversió socialment responsable i en actius destinats a afavorir la transició a una economia baixa en carbó. El segon bloc estan els objectius a la sostenibilitat del territori i s'hi analitzarà la inversió sostenible de les institucions de dipòsit. Per últim, en el tercer bloc s'analitzaran les institucions públiques (locals, provincials i regionals) i es posarà en relació amb les dues anàlisis anteriors de les institucions financeres i bancàries.

El segon projecte analitzarà la percepció dels clients Hospitality (hotels) del servei oferit pels robots socials emprats en el sector turístic, on realitzen habitualment tasques d'atenció al públic. En concret, s'estudiarà l'impacte de la funcionalitat i calidesa en la qualitat del servei, el valor percebut i la satisfacció. Està dirigit pel catedràtic de Comercialització i Investigació de Mercats, Miguel Ángel Moliner, i per Luis Callarisa, professor titular d'universitat de Comercialització i Investigació de Mercats, i compta amb un finançament de 53.555 euros. L'objectiu és conèixer el valor afegit que aporten al servei i quin tipus de característiques (disseny, veu, imatge, etc.) han de tenir per satisfer el client.

L'anàlisi es portarà a terme a través de dos experiments en hotels del grup Intur (Hotel Intur Palacio San Martín de Madrid i Hotel Bonaire de Benicàssim). S'ha triat dos robots, un amb aparença humanoide i l'altre amb aparença robòtica que romandran una setmana a l'entrada de cada hotel. S'administrarà una enquesta als clients dels hotels per a conèixer la seua percepció. També es faran entrevistes qualitatives amb el personal de l'hotel amb la mateixa finalitat. 

El tercer projecte aborda la capacitat d'aprenentatge organitzatiu, la responsabilitat social corporativa i les organitzacions que s'autogestionen. Està dirigit pels catedràtics d'Organització d'Empreses Ricardo Chiva i Rafael Lapiedra i el seu objectiu principal és analitzar la relació entre responsabilitat social corporativa, la capacitat d'aprenentatge organitzatiu i les organitzacions autogestionades en tres sectors i tres països europeus. L'equip investigador considera que la capacitat d'aprenentatge organitzatiu juga un paper important en les organitzacions per a allunyar-se de la jerarquia i el control i avançar cap a la participació, la democràcia i l'autogestió.

L'estudi, que compta amb un finançament de 35.877 euros, inclou entrevistes en profunditat i qüestionaris a quatre empreses espanyoles que consideren que són responsables socialment (dos que han posat en marxa pràctiques d'autogestió i dos que no han fet). I en segon lloc, una anàlisi quantitativa en un sector d'alta tecnologia, tecnologia mitjana-alta i serveis en tres països (Espanya, com a innovador moderat, Irlanda, com a fort innovador, i Finlàndia, com a líder en innovació). La finalitat del projecte és augmentar el nombre d'empreses conscients i socialment responsables per a afavorir el benestar social i econòmic.