De marcat caràcter didàctic, aquesta mostra és un exemple de la aposta decidida per l'art de l'Ajuntament
Castellón Información
L'Ajuntament de Benicàssim segueix amb la seua aposta decidida per l'art de primer nivell a la sala d'exposicions de Vila Elisa i l'obra de Salvador Dalí ha sigut la triada per a l'últim trimestre de l'any. Com ha explicat l'alcaldessa, Susana Marqués, “recuperar el nostre patrimoni, posar-lo en valor i apostar fermament per la cultura en qualsevol de les seues expressions és el que permet continuar posicionant-nos com a referent cultural a la nostra província”. L'alcaldessa ha recordat que “durant l'últim any han sigut 26 les exposicions programades per les quals han passat més de 13.000 visitants i no podíem tancar de millor forma la temporada d'exposicions en Vila Elisa que amb Salvador Dalí”.
El surrealisme gràfic de Dalí és un capítol especialment atractiu i carregat de matisos que la signa Art Contemporani Gacma mostra en una col•lecció de 30 obres amb un marcat caràcter didàctic. Dalí i El Quijote, Gala, l'erotisme daliniano, el surrealisme i mètode paranoic-crític i la religió són els cinc grans temes que aborda l'exposició comissariada per Antonella Montinaro, que ha estat en la inauguració al costat de membres de l'equip de govern encapçalat per l'alcaldessa, Susana Marqués, així com artistes locals.
El programa expositiu s'estructura a través d'aquests grans blocs, desenvolupant incursions en temes específics relacionats amb l'artista i les tècniques bàsiques del seu treball. Aquesta metodologia permet abordar de manera gradual i monogràfica la trajectòria de l'artista presentat sense perdre de vista una perspectiva global històric-crítica del context en el qual l'obra ha sigut produïda.
Existeix un vincle molt fort entre El Quijote i Salvador Dalí. No en va El Quijote va ser un personatge que vivia en un món en el qual es mesclaven les fantasies amb la realitat. Dalí va ser, al seu torn, un pintor dels somnis i de la realitat mediada per les fantasies, i va fer de si mateix un original personatge, en el qual es van superposar realitat i ficció.
El bloc temàtic compost per la sèrie dedicada als enamorats i Gala representa tota una iconografia compositiva que s'alimenta dels elements representatius de l'erotisme daliniano. La sèrie se centra en la reproducció de parelles famoses de la història com Cleopatra i Marco Antonio o de la religió com Adán i Eva. Aquesta sèrie és un cant a l'amor com a mitjà per a aconseguir l'èxit, una referència més a la història de Dalí i Gala. A més de l'erotisme i de l'amor en la mostra es pot trobar un espai dedicat a un dels temes centrals en l'obra del pintor, especialment el misticisme i religiositat que es van desenvolupar en l'etapa més madura de l'obra de Dalí o el surrealisme i el mètode paranoic-crític.
Dalí va mostrar gran interés pels temes religiosos en una etapa ja avançada de la seua producció artística. Un exemple de tal temàtica són els gravats dels genets, que fan al•lusió als genets de l'apocalipsi.
La majoria de les obres presents en aquesta exposició pertanyen a la dècada dels anys setanta i principi dels anys huitanta i com ha afegit el regidor de Cultura, Javier Alonso, “qui acudisca a la sala d'exposicions de Vila Elisa podrà comprovar com l'obra de Dalí llança un torrent d'extraordinària capacitat de treball, d'una fantasia i una originalitat sense límits en el tractament dels temes. El geni únic de Dalí trenca amb tots els ismes que caracteritzen l'art modern que li precedeix”.
La mostra ‘Salvador Dalí. Obra gràfica’ podrà visitar-se fins al pròxim 9 de gener de 2022. Els horaris seran de dilluns a diumenge de 18.00 a 21.00 hores des d'aquest divendres fins al 17 d'octubre i de dijous a diumenge de 17.00 a 20 hores i els dissabtes de 12.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 hores fins a gener. L'exposició inclourà visites guiades dirigides per la crítica d'art Patricia Mir. Les dates previstes de les visites guiades són el dissabte 16 d'octubre a les 17.30 hores, el diumenge 24 d'octubre a les 16.30 hores, el dissabte 6 de novembre a les 11.30 hores i el dissabte 20 de novembre a les 11.30 hores i el dissabte 11 de desembre a les 11.30 hores. L'assistència a les visites guiades requereix de reserva prèvia que es pot realitzar cridant al departament de cultural de l'Ajuntament (964300962 extensió 248).
Programació especial pel 9 d'octubre
A més, Benicàssim ha iniciat aquesta vesprada la programació especial per a commemorar el Dia de la Comunitat Valenciana. La plaça Constitució i el parc Europa han acollit tallers de balls i jocs populars que serveixen com a avantsala a l'acte central que tindrà lloc demà, 9 d'octubre.
D'una banda, la plaça Constitució ha acollit el taller de balls tradicionals a càrrec de l’Agrupació Folklòrica El Cremaller. Membres de l'agrupació han ensenyat als assistents el ball del Cremaller i alguna jota senzilla com la d'Alfarp. D'altra banda, el parc Europa, enfront del CEIP Palmerar, ha acollit jocs populars de fusta per al gaudi dels menors.
Quant a la commemoració del 9 d'octubre, el dia de la Comunitat Valenciana tindrà lloc la tradicional cercavila que comptarà amb la participació de les reines de les festes, Carla Soriano i María Eixau, les dames Andrea Martí, Alicia Pallarés i Emma Badenes, així com les autoritats municipals encapçalades per l'alcaldessa, Susana Marqués, la colla de Dolçainers i Tabaleters, Gegants i Cabuts, l’Agrupació Folklòrica El Cremaller i la Unió Musical Santa Cecília de Benicàssim. La cercavila començarà a les 11.30 hores en la plaça de les Corts Valencianes i al migdia tindrà lloc l'acte institucional en la plaça País Valencià.