En el torn de prec i preguntes s’ha pogut saber que les ajudes a les ONG s’estan pagant progressivament i que les que no, estan en Intervenció sent revisades. També que les pluges de les últimes setmanes han provocat la represa de la neteja dels barrancs i que les obres de l’alberg municipal estaran finalitzades a final d'any. Compromís ha lamenta tque el PSPV-PSOE vote en contra que l’Hospital de la Plana incorpore la Fecundació In Vitro
Castellón Información/S.N.
Vila-real ha celebrat la sessió plenària corresponent al mes de setembre i hi s’ha desenvolupat de manera atípica, amb diverses auto esmenes a les pròpies mocions i amb la redacció i aprovació d'un Reglament Orgànic Municipal impulsada per tots els grups polítics, Unides Podem, PP, Compromís, Cs i Vox a la qual s’ha sumat el PSPV.
El ple ordinari de l'Ajuntament de Vila-real ha aprovat una moció conjunta de tots els grups municipals per a la redacció i aprovació d'un Reglament Orgànic Municipal (ROM). L'acord estableix que en el termini d'un any s'elaborarà i sotmetrà a l'aprovació del ple un reglament orgànic consensuat amb totes les forces polítiques.
Segons detalla la declaració institucional, el document concretarà “els òrgans complementaris, la periodicitat de les sessions i tots aquells aspectes que siguen d'interés per a l'Ajuntament, així com articularà els drets i deures dels membres de la corporació i el dret d'informació i participació democràtica dels veïns i les entitats municipals”. Així mateix, en la moció també s'estableix la publicació de l'acord plenari, que s'executarà “complint amb els informes favorables que garantisquen la legalitat i la competència municipal”.
El Reglament Orgànic Municipal és el document que regula l'organització i funcionament intern de l'Ajuntament, en àmbits com els grups municipals, els mecanismes i terminis per a la presentació de mocions al ple o la periodicitat de convocatòria de les comissions o juntes, entre altres qüestions.
Amb l'aprovació del ROM, l'Ajuntament es dotarà d'una normativa més específica que la que regeix en l'actualitat en el consistori, de caràcter general. L'alcalde, José Benlloch, ha explicat que la Llei de Règim Local de la Comunitat Valenciana de 2010 estableix l'obligació que els municipis de més de 20.000 habitants es doten d'un ROM, encara que ha recalcat que “si no es disposa d'aquest document, l'Ajuntament es regeix pel Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, per la qual cosa no estem fora de la llei”. Tots els grups han manifestat la necessitat d’aquest mecanisme, ja que Vila-real duplica la xifra mínima d’habitants. Santi Cortells, de Compromís, ha assegurat que amb el ROM es garantirà el funcionament democràtic del ple. El portaveu del PP, Héctor Folgado, ha posat en valor l’elaboració del document en un moment com aquest, ja que “és l’Ajuntament més plural que hi ha hagut fins a la data
Benlloch recorda que en 2011 es va abordar la redacció del ROM encara que va quedar aparcat perquè “en aquell moment hi havia seriosos dubtes legals que, amb un reglament d'aquest tipus, els grups polítics amb un sol regidor pogueren tindre grup prop i podria tornar a passar, en aquest cas amb Unides Podem i Vox, que haurien de formar grup mixt i repartir-se el torn de paraula en cada moció”. Per aquest motiu, l'alcalde ha anunciat que com primer pas per a començar a treballar en el Reglament Orgànic Municipal (ROM) sol·licitarà un informe a la Direcció General d'Administració Local de la Generalitat Valenciana per a resoldre els dubtes legals.
En el torn de precs i preguntes, el regidor de Compromís, Santi Cortells ha preguntat a l’edil de Serveis Socials si ja s’havia portat a terme el pagament de les ajudes a ONG. “Parcialment estan pagats però la resta d’expedients estan sent revisats de forma individualitzada en Intervenció i van eixint de manera progressiva les resolucions”.
Per altra banda, el portaveu de la coalició, Josep Pasqual Sancho, ha preguntat al responsable de SPV, Francisco Valverde, sobre una moció aprovada en octubre de 2017 que demanava a la CHX i al Ministeri d’Agricultura demanant permís per a la neteja d’una sèrie de barrancs, que era una reivindicació dels llauradors i del Consell Agrari, dels quals es van facilitar coordenades i fotos mesos després i en maig es va donar el permís i van acordar que treballadors de l’atur agrari portaren endavant la feina. Valverde ha informat que les pluges de les últimes setmanes han posat sobre la taula l’assumpte i es portarà a terme la neteja aviat. El portaveu municipal del PP, Héctor Folgado, ha preguntat pel projecte de l’alberg municipal i el regidor de Territori, Emilio Obiol, ha respost que es contractar el projecte, es va acabar en temps i forma, es va licitar l’obra, van haver-hi desajustos de preu que es van intentar resoldre, ha implicat un modificat, el que ha retrasat l’obra però espere que en any nou els treballs estiguen acabats”, ha explicat.
Compromís lamenta que el PSPV-PSOE vote en contra que l’Hospital de la Plana incorpore la Fecundació In Vitro
Compromís per Vila-real lamenta el no del PSPV-PSOE a la incorporació del servei de Fecundació In Vitro (FIV) a l'Hospital de la Plana. Una petició realitzada amb l'objectiu d'afavorir a totes les parelles de Vila-real i de les Comarques del Nord amb problemes de fertilitat que, no solament es veuen immerses en interminables llistes d'espera, sinó que per a sotmetre's als tractaments han de desplaçar-se fins a València –única ciutat on es presta aquest servei- amb l'estrés i la pèrdua de temps que això suposa.
“Amb la seua negativa, el PSOE diu no al fet que el Govern amplie el finançament que transfereix al País Valencià i, per tant, vota en contra d'augmentar la dotació per a la Conselleria de Sanitat, que podria disposar de més recursos per a millorar els serveis que ofereix, especialment el de la FIV, amb una altíssima demanda, encara que siga un tema del qual, per desgràcia, encara es parla més aviat poc”, explica el portaveu adjunt, Santi Cortells.
Tanmateix, l'edil assegura que “sembla mentida que la resta de grups polítics, excepte Podem i Vox, que s'han abstingut, hagen votat a favor dels interessos del seu poble i de les persones que viuen en aquestes comarques, especialment de les dones, però també dels homes, que per culpa de les condicions laborals i socials a les quals ens aboquen els diferents governs, es veuen obligats a postergar la maternitat i paternitat”.
“El nostre territori necessita un augment de la natalitat si volem que es mantinga la piràmide poblacional, és una qüestió d'Estat, i si ens continuen negant el finançament que mereixem, no aconseguirem més que fomentar que moltes parelles fugen a la sanitat privada i s'hipotequen, a més de continuar frenant el creixement en la nostra terra”, afig, i recorda que l'eslògan Vila-real primer, de Benlloch i els seus, no era més que un mantra publicitari per a guanyar vots i completament buit de contingut”.
D'altra banda, el Grup Municipal lamenta que el PSOE haja tombat la moció en la qual sol·licitaven la reducció de l'ús de plàstics a la ciutat. “Es tracta d'un text en el qual es feien propostes específiques a nivell local per a evitar que el problema de la gestió d'aquest material continue afectant el medi ambient i l'organisme de les persones. El portaveu de Compromís, Josep Pasqual Sancho, agraeix a tots els representants dels partits que han donat el seu vot a favor el fet que “hagen raonat i entés la nostra proposta”. “És urgent, ho diuen l'Organització de Nacions Unides i nombrosos organismes internacionals, per això, tots hem de conscienciar-nos sobre l'ús i abús de plàstics d'un sol ús”, afirma Sancho, “una llàstima que el PSOE done l'esquena a una millora per a la salut de les persones i la qualitat del medi ambient de la ciutat”.