S'han elevat dues declaracions institucionals, una per la defensa de l'oci nocturn i una altra per la lluita contra el cotonet de Sud-àfrica en els cítrics
S.N./Castellón Información
Vila-real ha celebrat aquest matí el ple corresponent al mes d’octubre i els temes abordats han anat des de la mobilitat ubana, l’oci nocturn, les tradicions a la igualtat o la citricultura. En la sessió, s’ha donat la benvinguda al nou Secretari Municipal, Ramón López.
La primera de les mocions abordades ha sigut aprovada per unanimitat. Es tracta de l’expedient de contractació del servei d'autobús urbà gratuït, el Groguet. Un servei pioner que va arrancar el novembre de 2018 com a programa pilot i que es consolida ara amb la licitació pública per 10 anys i un preu global d'explotació de 4,7 milions d'euros. El contracte inclourà una flota de dos vehicles ecològics i l'ús de noves tecnologies per a la informació a l'usuari i seguiment del servei, entre altres.
“Aquest nou contracte ens permetrà donar estabilitat a un servei de transport urbà històric a Vila-real i pioner en tot el país, ja que és dels únics autobusos urbans completament gratuïts”, assenyala l'alcalde de la ciutat, José Benlloch, qui recorda que el bus va començar a circular fa dos anys per Vila-real com un programa-pilot que s'ha demostrat “necessari i eficaç”. “Volíem comprovar primer com funcionava i el resultat està ací: la gratuïtat del Groguet ens ha servit per a canviar la cultura de la gent, amb dades d'ús i evolució molt satisfactòries”, agrega. El vessant “social” del servei, perquè puguen accedir a ell totes les persones en condicions d'igualtat, és una altra de les seues característiques. Benlloch, a més, ha volgut agrair l'esforç dels departaments de Mobilitat i de Contractació per a tirar avant els plecs.
Les condicions del contracte inclouen qüestions com una flota de dos autobusos i dos de reserva, adaptats i de base ecològica. També es comptarà amb un sistema d'ajuda a l'explotació, seguiment a través de noves tecnologies i punts d'informació per als usuaris. El servei haurà de contemplar necessàriament i com a mínim les dues línies d'autobús urbà existents en l'actualitat, a més d'altres serveis addicionals habituals com l'autobús especial de Tots Sants, el servei a l'UJI mentre no l'implemente la Generalitat, l'autobús de la marxa o el reforç de la línia al Termet durant l'estiu.
“En definitiva, un servei d'autobús urbà modern, a l'altura de les necessitats de Vila-real, que ens permeta continuar millorant i implementant mesures per a la mobilitat sostenible a la nostra ciutat, consolidant així el servei-pilot que vam posar en marxa de manera pionera fa dos anys. Una de les iniciatives de les quals més orgullosos ens sentim”, detalla el regidor de Territori, Emilio M. Obiol. L’edil ha afegit que el nou servei permetrà a la ciutat aconseguir nous ingressos per part de les noves marquesines amb publicitat estàtica i també concórrer a les subvencions públiques que es publiquen.
A pesar del suport del total de les forces polítiques, també hi ha hagut espai per a les crítiques. Cs ha recordat que en diverses ocasions han demanat una millora del servei, sobretot pel que fa a la forma i a la informació i des del PP, han assegurat que per fi “fan el que toca, una adjudicació com toca i no a dit. Mai hem dubtat de la necessitat del servei però tal com es presta hui dia, hi ha moltes coses a millorar. Si no fóra gratuït, no haguera superat la prova piloto i s'impli en alguns serveis perquè ha donat resposta a la necessitat d’un quart institut en la zona nord”.
La següent proposta, del grup municipal Compromís contra els genocidis i per la pau ha sigut desestimada. Entre els arguments principals, que no és un tema en el qual hi haja algun tipus de competència municipal, que en l'àmbit estatal no s’ha aprovat cap similar i que s’equipara genocidis com el nazi a l'assassinat de més de 200 vila-realencs per les forces borbòniques en 1706. La següent proposta del Grup Compromís per a laincorporació dels treballadors socials als equips de rastrejadors ha sigut desestimadatambé amb els vots en contra de Vox i PSOE. Entre els arguments del PSOE han estat que facen la petició directament als alts càrrecs del partit en la Conselleria.
La proposta del PP per a la creació d’un pla de suport per a l’oci nocturn ha sigut acceptada per tots els partits i s'ha reconvertit en una declaració institucional.
Tal com ha defensat el regidor del PP en la localitat, Adrián Casabó, “el sector de l'oci nocturn fa mesos que not pot treballar, sense tindre opcions de dur a terme la seua activitat econòmica per un decret que prohibeix la seua activitat”.
Per aquest motiu el PP haja presentat una moció per a reclamar que la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana creen una línia d'ajudes directes als afectats, així com un canvi en la norma autonòmica perquè “amb totes les garanties sanitàries, aquests empresaris puguen acomplir la seua activitat econòmica”.
Casabó ha manifestat que “una de les preocupacions del Partit Popular de Vila-real en aquesta greu crisi sanitària és que el sector empresarial local tinga oportunitats i que puguen treballar”.
Una aposta pels autònoms i xicotets empresaris que “volem que puguen treballar amb totes les garanties i amb igualtat d'oportunitats”. De fet, des del PP local des de l'inici de la pandèmia s'està treballant i realitzant proposades a favor dels diferents sectors econòmics afectats per la crisi del coronavirus.
La proposta conjunta del PSOE, Cs, PP i Vox per a declarar el Tir i Arrossegament com a BIC ha tirat endavant amb els seus vots favorables. Compromís s’ha abstingut, a pesar de reconèixer la tradició de la pràctica, i Unides Podem ha votat en contra defensant que qualsevol tradició que vulnere els drets dels animals no serà secundada per ells.
Per segon any, la moció del Dia Internacional contra la violència de gènere no ha pogut ser aprovada com a declaració institucional per Vox, que s’obstina en el fet que s’han de condemnar totes les violències.
També s’ha convertit en declaració institucional les reivindicacions de l'Associació d'Agricultors Independents de Vila-real en la lluita contra el cotonet de Sud-àfrica. “És necessària la utilització dels fitosanitaris que estan prohibits de manera excepcional quan abans perquè la propera campanya no es perda”.
També s’ha aprovat un expedient extraordinari per a adquirir una pilona per a controls de traffic de la Policia Local i la compra d’una cadira per a un funcionari, que sumen uns 10.500 euros.
Precs i preguntes
En el torn de precs i preguntes, Cs ha preguntat per l’accés al cementeri el Dia de Tots Sants i la regidora de l’àrea, Rosario Royo, ha confirmat que sí que hi haurà control d’aforament fins a 400 persones, que es recomanen visites escalonades que serán sense cita prèvia.
Des de Compromís, han preguntat per una actuació per a acabar amb la perillositat en l'encreuament entre els carrers Molí Bisbal i Atrevits, ja que en 2019 va tindre lloc un accident mortal.
El regidor Emilio Obiol ha contestat que aquest punt negre se suma al de l’encreuament en l’Avinguda Bèlgica i Camí Les Voltes i altre entre el Barranquet i el carrer Constitució i que es millorarà la seguretat dels tres en funció de la disponibilitat pressupostària amb la instal·lació de pivots o xicotetes glorietes.
La regidora Balma Llansola ha fet un altre prec i és la creació d’una Regidoria de Transparència i la possibilitat que els regidors pengen el seu currículum en format Europas a la web municipal.
Inseguretat zona de Las Cuestas
En aquest punt s’ha vivit un dels moments més tensos, ja que quanCompromís ha demanat que s'atenguen les peticions dels veïns de la zona, que denuncien inseguretat i problemes de convivència, la regidora de Seguretat Ciutadana, Sílvia Gómez, ha desmentit que no s’estiga fent res en la zona.“En els últims mesos hem fet 278 actuacions policials,que els veïns reconeixen que s’han notat. No vaig a permetre que m’acusen de deixadesa de funcions quan s’està treballant. Per descomptat que es pot millorar, però sembla que només volen crear polémica i fins i tot els funcionaris de la Policia Local s’han sentit ofesos”. L’alcalde, José Benlloch, ha recriminat al grup que aprofita i explota els temes polèmics per a donar mala imatge de la ciutat. “Són responsables que hàgem estat en el centre de la polèmica en els últims dies perquè som uns salvatges per embolar bous i amb mocions com aquesta sembla que Vila-real té un ‘Bronx’ o una zona sense llei, estigmatitzen un barri, quan la realitat és que s’actua sempre que es pot. Podrien haver preguntat als tècnics, a la Policia o a la regidora, però no ho han fet”.
La regidora de Compromís, Maria Fajardo, també ha demanat que s’adeqüen els desperfectes que afecten el parc en el carrer del Cardenal Tarancón i la Consolació.
El PP ha demanat l’activació d’una campanya de dinamització del comerç local en la setmana de la fira de Santa Caterinaper a incentivar les compres i el regidor d’Economia, Xus Madrigal, ha explicat que en la reunió de la taula del Pacte del Renaixement explicarà les mesures que s’han activat, les campanyes de les quals estan ja en licitació.