Castellón Información
El projecte Camins Escolars, que impulsa la Regidoria d'Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic en els col•legis Carles Sarthou i Concepción Arenal, segueix avançant amb la col•laboració de la Regidoria de Participació Ciutadana i de la Policia Local. Tal com explica el regidor de l'àrea, Josep Pasqual Sancho, “aquest projecte de ciutat educatiu i participatiu, que té la voluntat de millorar la qualitat urbana de Vila-real i de convertir-la en una ciutat compromesa amb la infància, es troba en la fase de diagnòstic participada”.
El 16 de març el projecte es va portar al Consell de Xiquets i Xiquetes, on els seus representants van explicar els objectius i les activitats que han proposat i realitzat fins al moment. “Els membres del Consell van aprofitar per mostrar les impressions sobre el projecte i van sorgir diferents idees sobre la mobilitat escolar, com la inseguretat que els genera l'excés de velocitat. Els escolars van proposar la instal•lació de més elements de seguretat a les entrades dels centres, com passos de vianants, semàfors, pintura vial o millores en el transport públic”, explica Sancho, qui considera molt positives les aportacions. Els joves també van aprofitar per demanar control en els aparcaments incorrectes i en l'ús del mòbil al volant, així com sensibilització cap als xiquets i vianants.
“Va ser una sessió molt interessant, ja que els presents van participar en una xicoteta activitat per a identificar, des de la seua visió, quines coses es poden millorar en la ciutat, especialment centrant-se en els llocs que ells utilitzen diàriament, com les zones de joc o els espais històrics i patrimonials, sense oblidar els espais naturals”, apunta.
De moment, el projecte Camins Escolars ha desenvolupat la primera fase, que inclou la recollida d'informació tècnica, així com l'observació de l'entorn per l'equip tècnic, la presentació formal a l'equip directiu i al professorat dels centres, les reunions inicials amb pares i mares i l'anàlisi de les dades arreplegades, amb la confecció de l'aranya de mobilitat. “Amb els xiquets s'ha treballat, directament, mitjançant tallers d'anàlisis de l'entorn, testejant primer i analitzant els itineraris més utilitzats després”, assenyala Sancho, “sense oblidar l'observació i avaluació de l'entorn més immediat del centre escolar i les seues portes d'accés”.
L'edil destaca també la “implicació” dels diferents actors com a “imprescindible per a aconseguir un major èxit en el projecte”. “Per açò, mitjançant altres tallers de sensibilització i d'implicació amb pares, mares i AMPA es van debatre hàbits del desplaçament infantil per a valorar les causes i conseqüències de les decisions que prenen respecte a la mobilitat dels seus fills”, explica. “D'aquests espais de debat obert ja es van plantejar propostes de millora que es van traslladant tant al futur document de diagnòstic participat, com als diferents departaments municipals”, assegura l'edil, qui afegeix que “la Policia Local ja està aplicant algunes de les millores plantejades com els accessos de Carles Sarthou, tot incorporant un nou pas de vianants a l'encreuament dels carrers d’Onda i Serreria”. “És el principi d'un gran projecte que anirem millorant”, conclou.