L'alcalde José Benlloch destaca la importància de controlar la proliferació d'aquesta espècie per a la seguretat i la biodiversitat
L'equip de govern de l'Ajuntament de Vila-real valora de manera positiva el projecte anunciat per la Conselleria de Medi Ambient per a l'eliminació de canyar i regeneració dels marges del riu Millars, però considera necessari ampliar les actuacions d'aquest tipus en barrancs i altres llits com el riu Sec on l'acumulació de canya també és un problema.
Tant l'alcalde, José Benlloch, com la vicealcaldessa i regidora de Medi Ambient, Maria Fajardo, han celebrat que la Conselleria haja donat continuïtat al projecte de regeneració de la ribera del Millars que va arrancar amb l'anterior govern del Botànic i que es desenvolupa de manera coordinada amb el Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars.
A més, coincideixen que “hi ha altres zones del terme municipal, com els barrancs o el riu Sec, que requereixen d'un pla d'aquest tipus, per la qual cosa treballarem per a definir una planificació d'actuacions i reclamarem més inversió per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), competent en la matèria, així com de la Conselleria de Medi Ambient”, afirma l'alcalde.
Pla a major escala
Per part seua, Maria Fajardo ha assenyalat que el projecte presentat pel conseller de Medi Ambient, Vicente Martínez, contempla una actuació a Vila-real, en el tram entre l'Assut i la ruta botànica, on s'eliminarà la canya invasora i es replantaran quasi mig miler d'exemplars d'espècies autòctones, “unes accions que considerem positives i que van en la línia del treball realitzat en els últims anys en el si del consorci del paisatge protegit del Millars per a la protecció de la biodiversitat en aquest entorn així com per a facilitar els usos turístics, socials i esportius del riu”.
Fajardo també recorda que “el problema de la proliferació de canyars no afecta únicament a la ribera del Millars, sinó que també hem de bregar amb aquesta problemàtica en barrancs i llits com el riu Sec”. “Des de l'Ajuntament de Vila-real –afig- tractem d'actuar amb els nostres recursos però és necessari un pla a major escala que ens permeta controlar la superpoblació d'aquesta espècie invasora”.
En aquest sentit, l'alcalde apunta que es tracta d'una espècie molt problemàtica perquè “incrementa el risc d'inundacions i avingudes, a més de que és alta consumidora de recursos hídrics i també genera un greu perill d'incendis”. Així mateix, Benlloch explica que a l'entorn del Millars “l'acumulació de canya també ha estat directament relacionada amb la proliferació de senglars, ja que troben recer en aquestes zones que són de difícil accés per a les persones”. “És fonamental la retirada de la canya perquè estalviem recursos hídrics, evitem incendis i podem regenerar aquestes zones amb espècies autòctones”, subratlla el primer edil.
En el cas del riu Millars, aquest tipus d'accions milloren el paisatge i també afavoreixen l'ús turístic, esportiu i social de l'entorn, mentre que en el cas de barrancs i altres llits, “encara que són espais amb una gran pressió antropogènica, també són molt interessants des del punt de vista de la biodiversitat que podríem potenciar com a zones de passeig i de contacte amb el medi natural”.