El ple també ha aprovat els reconeixements dels Premis 20 de Febrer i la corporació municipal aposta per la conciliació familiar
A.K.Herrando/Castellón Información
El ple ha aprovat la moció de Compromís per demanar major nombre de mesures de conciliació en la pandèmia a l’Estat. També ha aprovat definitivament la modificació de l’ús del solar de la futura comissaria de la Policia Nacional, el que és un pas més per la futura construcció. Així mateix, han aprovat guardonar amb els Premis 20 de Febrer a Fundació Flors, Pous de Reg, Manuel Rubert, Paula Menero, Mónica Benavent i Mª Victoria Peset
Canvi de l’ús del sol de la comissaria
Des d’Urbanisme han portat al ple el dictamen de la proposta de modificació de l’ús del sistema general d’equipament comunitari d’aparcament a sistema general de forces de seguretat. El regidor de l’àrea, Emilio M.Obiol, ha explicat que aquest és un pas més que demostra la “plena voluntat d’acabar amb aquesta provisionalitat i donar una comissaria com déu mana a la Policia Nacional”. Obiol recorda que es tracta d’un terreny de 5.500 metres quadrats, en l’actual aparcament del Palau de Justícia, delimitat per les avingudes Matilde Salvador, Europa i el carrer Francisco Moreno, amb bons accessos i amb facilitats per a la mobilitat, en disposar d’aparcament així com una parada de l’autobús urbà i estar prop de l’estació de tren.
El regidor d’Urbanisme subratlla que el projecte “compta amb una partida de més de 7 milions d’euros en els Pressupostos Generals de l’Estat, ja que està inclòs en el Pla d’Infraestructures de Seguretat de l’Estat de 2019-2025”. Aquesta proposta ha comptat amb el sí unanime de tots els partits.
Regulació de la conciliació en pandèmia
Compromís per Vila-real ha presentat una moció per tal de garantir la conciliació familiar en temps de pandèmia, ja que els pares de fills confinats no tenen dret de baixa laboral ni permisos per tal de fer cura dels menors. Tal com explica el portaveu adjunt del grup, Santi Cortells, “deixar als xiquets en els seus avis no és una opció quan es parla de positiu de la Covid-19”. A més, el regidor destaca que en la majoria de casos són les dones les que redueixen la seua jornada laboral o directament, deixen de treballar pel que demanen a l’administració que prenga consciència i el Ministeri d’Igualtat treballe conjuntament amb el Ministeri de Treball i el d’Economia Social, per tal de buscar mesures viables.
Aquesta moció ha comptat amb el vot favorable de tots els grups polítics, a excepció de Vox, la seua regidora, Irene Herrero, ha explicat la seua abstenció perquè “encara que parlen d’igualtat, han presentat una moció que tracta exclusivament de les dones” i recalca “aquesta moció només està plantejada per maquillar la desigualtat”. Per altra banda, el regidor de Unides Podem, José Ramón Chalmeta, assegura que el Ministeri de Treball ha fet una bona feina amb el pla ‘Em Cuida’ però “es queda curt” pel que aposten per continuar impulsant mesures com les que “portàvem en el nostre programa” per un projecte de conciliació eficaç. Natalia Gil, regidora de Ciudadanos, considera que “si són les dones les que sempre es queden en els fills, tenim un problema d’educació” i “fa falta una regulació on no caiga tot el pes sobre les dones” per la qual cosa “creiem convenient ampliar les demandes de la iniciativa fomentant el teletreball i prorrogant el pla ‘Em Cuida’.
La regidora del Partit Popular, Gemma Ferreres, subratlla que “Espanya està a la cua en aquest assumpte que ens preocupa” i reconeix que li crida l’atenció que “tan sols demanen mesures a l’Estat espanyol i no a la Conselleria perquè saben que la senyora Oltra els dirà que no i volen enfrontar-se a ella”. Per últim, la regidora del PSOE, Anna Vicens, explica que “durant la pandèmia s’ha destapat la falta d’estructura de suport a les famílies” i destaca que “són les dones malauradament les que prenen cura dels fills i filles. Vicens ha volgut recordar al col·lectiu ‘Malas Madres‘ pel seu treball per aconseguir la conciliació familiar perquè “les dones no volem renunciar a la nostra faceta professional i no volem renunciar a veure créixer als nostres fills” pel que “l’Ajuntament de Vila-real fica el seu granet de sorra en aquesta problemàtica”.
D’altra banda, el Ple ordinari del mes de gener també ha avalat per unanimitat la proposta de la Regidoria de Cultura per a la concessió dels Premis 20 de Febrer de 2022. En aquesta edició, els guardons recauran en la Fundació Flors; l’Associació Comarcal de Pous de Reg; l’empresari i president de Cevisama, Manuel Rubert Andrés; la historiadora Paula Menero Saborit, la periodista Mónica Benavent Buigues i l’escriptora Mª Victoria Peset Marí.
La regidora de Cultura, Rosario Royo, ha explicat que els Premis 20 de Febrer es van crear en 2005 per acord de la corporació municipal per a guardonar, en el marc de les festes fundacionals, “als vila-realencs i vila-realenques que contribueixen a construir la ciutat que coneixem”. Els premis, que reconeixen a entitats o persones que destaquen per la seua aportació social, cultural, esportiva, econòmica, empresarial, cívica, humanitària o mediambiental a favor de la ciutat, s’entregaran el diumenge 20 de febrer, a l’Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner. L’alcalde, José Benlloch, ha reiterat la felicitació als guardonats, en nom de tota la corporació municipal.
Declaracions del Ministre Garzón
Per altra banda, el plenari no ha volgut recolzar la moció de Vox contra les declaracions del Ministre de Consum Alberto Garzón. En aquesta ocasió, el Partit Popular s’ha abstingut quan Irene Herrero no ha volgut substituït dos dels punts de la moció, mentre la resta ha votat en contra. Chalmeta ha acusat la regidora de Vox d’exposar mentides i falsedats. Així mateix, Adrián Casabó, ha volgut expressar en nota de premsa que “és urgent una rectificació per part del ministre de Consum i és necessària una defensa d’un producte excel·lent com és la carn”. “Perquè el treball dels nostres professionals ramaders, el seu esforç, mereix tot el suport i defensa que posen en valor el seu treball traduït en model de qualitat”. I “no l’atac injustificat d’un president del Govern, Pedro Sánchez, que amb la condició de retindre la presidència empara fins i tot als qui calciguen el nom del nostre país a nivell internacional”.
Des del PP, assenyala Adrián Casabó, “no sols exigim unes disculpes públiques amb una rectificació en els mateixos mitjans en els quals el ministre es va atrevir a atacar als productors de carn espanyols”. També “reclamem a nivell local, provincial i autonòmic, campanyes de promoció i consum de la carn de Castelló. Perquè els nostres productors garanteixen amb el seu treball i implicació que la carn que arriba a les nostres cases respon a uns estàndards de qualitat absoluts. I aqueix esforç que assegura aquesta excel·lència no poden acabar menyspreats per un govern l’únic objectiu del qual és retindre el poder, no governar en defensa del desenvolupament i prosperitat d’Espanya”.
Guerra en Ucraïna
Tampoc han donat suport a la moció presentada per Compromís per dir ‘No a la Guerra’ en Ucraïna. La portaveu de Compromís, Maria Fajardo ha afirmat que “açò demostra una vegada més la deriva d’extrema dreta dels socialistes de Vila-real, ja que al 2003 deien estar en contra de les guerres, però ara voten a favor”. El portaveu adjunt de Vila-real, Santi Cortells, ha exposat que “Aquest conflicte no és interessant ni per a Vila-real ni per a ningú. El preu del gas augmentarà i l’escalada en els preus de la llum i de les matèries primeres s’encariran encara més, afectant les indústries de la ciutat. El que hauria de fer el Govern estatal és fer costat a les nostres indústries i no posar-los més pals a les rodes amb accions bèl·liques on no fem cap falta”.
Així mateix, el senyor Cortells ha afirmat que “és èticament incongruent que d’una banda l’Ajuntament de Vila-real es solidaritze amb els pobles més necessitats del món i ara no es posicione en contra de l’enviament de tropes que no interessa a ningú. Açò sí que és el més pur discurs de la fal·làcia i la demagògia”.
Pots veure el plenari complet en el següent enllaç.