Els experts de l'empresa ArqueoAntro han localitzat més de 1.700 ossos després d'analitzar les restes de 22 persones en la fossa del cementeri
La Regidoria de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Vila-real ha rebut les conclusions dels treballs realitzats per l'empresa especialitzada ArqueoAntro per a exhumar i identificar les restes conservades en la fossa comuna del Cementeri Municipal amb l'objectiu de localitzar a víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme.
Les conclusions d'aquests primers treballs de recuperació i anàlisi constaten que les restes òssies localitzades corresponen almenys a 22 individus encara que, a causa de l'estat de fragmentació de les restes, els experts adverteixen que no serà possible la individualització completa dels esquelets. L'equip de ArqueoAntro, dirigit per Miguel Mezquida, assenyala a més en el seu informe que, encara que s'han observat diferents ossos i fragments d'os amb signes de violència, resulta impossible determinar si es tracta de víctimes de la Guerra Civil o de la repressió franquista, per la qual cosa serà decisiu l'anàlisi genètica posterior a partir de les mostres que faciliten les famílies interessades a localitzar a víctimes.
En aquest sentit, si bé l'exhumació de la cripta del Cementeri Municipal ha sigut impulsada per l'Ajuntament a petició de la família de José Pla Pitarch, represaliat pel franquisme i assassinat el 16 d'agost de 1939, com ja va anunciar l'alcalde de la ciutat, José Benlloch, aquest treball per a reparar la dignitat i la memòria de les víctimes s'ofereix a totes les persones interessades a localitzar a familiars. De fet, altres tres famílies han demandat també la identificació de restes per a tractar de localitzar a les seues víctimes.
La regidora de Memòria Democràtica, Sabina Escrig, ha agraït el treball i professionalitat de l'equip de ArqueoAntro “que ens ha permés fer un pas fonamental en el procés de restauració de la memòria democràtica per a reparar la dignitat de les persones que van morir durant la Guerra Civil i la repressió i les famílies de la qual tenen dret a recuperar les seues restes i donar-los sepultura”. Una restauració de la memòria “emparada per la Llei de Memòria Històrica i la Llei de Memòria Democràtica valenciana que, com sempre hem dit, no tracta d'enfrontar a bàndols ni d'obrir cap lluita, sinó que és una qüestió de drets, justícia democràtica i dignitat, independentment de les circumstàncies de cada persona”, remarca Sabina Escrig.
Tal com consta en l'informe, les restes conservades en la fossa comuna del Cementeri Municipal es van traslladar a aquesta cripta en 1983, per la qual cosa, a causa d'aquesta inhumació secundària, es troben molt fragmentats. En total, l'equip d'arqueòlegs i antropòlegs que ha treballat en la fossa de Vila-real, han analitzat 1.740 ossos i fragments d'ossos, la qual cosa ha permés identificar almenys 22 individus, la majoria persones adultes madures de sexe masculí. A causa de la fragmentació, que impedeix la individualització completa dels esquelets i que tampoc possibilita determinar la causa o moment de la defunció, els experts assenyalen la necessitat de continuar amb les anàlisis antropològiques i genètiques per a determinar la identitat.
En aquest sentit, i després d'aquesta primera fase d'exhumació i anàlisi de restes, l'Ajuntament de Vila-real ha va manifestar el seu compromís de contemplar el finançament corresponent per a completar tot el procés d'identificació.