Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 19:57

La ràtio d'atenció a víctimes per violència de gènere es redueix en Vila-real, però augmenta el nombre de denúncies

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 21 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

La Regidoria d'Igualtat ha atès en el que va d'any a 33 dones víctimes de violència de gènere, 10 menys que en 2015. Així ho ha anunciat la regidora de l'àrea, Rosario Royo, qui assegura que aquesta xifra contrasta amb el nombre d'altes que s'han donat, ja que mentre fa un any 42 de les 43 dones ateses van ser donades d'alta, enguany són 25 les que l’han rebut.

Així mateix, Royo destaca que “si es comparen les dades amb les d’anys anteriors, ha augmentat el nombre de dones denunciants, la qual cosa demostra que hi ha més conscienciació, a més de que coincideix amb les dades generals del país”, mentre descendeix la demanda d'atenció a dones maltractades que no han presentat denúncia.

Sobre el perfil de les agredides, les xifres de la Regidoria d'Igualtat demostren que es manté la tendència per edat: de 30 a 40 anys, en la seua majoria, seguides de les dones de 40 a 50 i de 50 a 65 anys. Enguany s'han comptabilitzat, a més, quatre víctimes de 18 a 30 anys i tres casos de menors d'edat, “cosa que en 2015 no va ocórrer”.

De les 33 dones que han passat per la Casa de la Dona, 22 han interposat una denúncia contra el seu agressor –la mateixa xifra que al 2015-, altres quatre han presentat dues denúncies i una d'elles ha denunciat fins en quatre ocasions, mentre altres sis no han denunciat mai. Fruit de les gestions, s'han dictat 23 ordres de protecció. “El més preocupant és que en 17 dels casos –cinc menys que en 2015-, els fills han estat presents i en una ocasió, la pròpia mare de la víctima”, explica Royo.

Per a 27 de les 33 dones ateses, el seu maltractador era la primera persona que els infringia dany, segons l'informe elaborat per Igualtat, mentre la resta ja havia tingut amb anterioritat altres parelles maltractadores. D'elles, 12 han sigut sotmeses durant més de nou anys als maltractaments; altres dos han patit més de sis anys i nou han sigut violentades al llarg de més de tres anys. Respecte a la convivència, quasi la meitat de víctimes vivia amb les seues parelles més de 10 anys i una cinquena part no van arribar a conviure mai, mentre quatre dones van abandonar a la seua parella a l'any de convivència; tres, als tres anys; una als quatre anys, dos als cinc anys i tres entre cinc i nou anys.

D'altra banda, el 2016 s'han tramitat 22 sol·licituds per a obtenir el terminal de servei de teleassistència ATEMPRO; tres víctimes amb els seus fills menors d'edat han sigut derivades i ateses pel SEAFI, mentre de les tres agredides menors d'edat, una ha sigut atesa, a més, per Serveis Socials i les altres dues pel Centre Dona 24 hores.

Activitats per al 25 de novembre

“Per tots aquests motius, hem de seguir lluitant i anem a seguir realitzant campanyes de prevenció en els col·legis i instituts”, explica Royo, qui anima a participar aquest divendres 25 en la celebració del Dia internacional de lluita contra la violència cap a les dones, jornada en la qual es llegirà la Declaració Institucional contra la Violència de Gènere i es projectaran en el saló d'actes de la Caixa Rural, a les 18.00 hores, els curts del cicle Cortoespaña El paraguas de colores, Celebraciones, Hogar, hogar, El beso del astronauta, Mamás y papás i Por la flor de la canela, als quals seguirà un debat amb el públic i una votació. A les activitats se suma la de Teixint contra la violència de gènere, que es realitzarà el 24, a les 17.30 hores en la Casa de la Dóna.

“És important que tots prenguem consciència i que acabem amb aquesta xacra”, afirma Royo, qui recorda que el telèfon d'atenció a les víctimes, 016, és gratuït i no queda registrat en la factura telefònica. “Denunciar, salva vides”, conclou.