Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

Benlloch defensa el paper dels mitjans durant la crisi i assegura que seran "claus en el desconfinament"

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 42 segundos

Noticias Relacionadas

L'alcalde també ha defensat els gestos de solidaritat dels membres de la corporació davant la crisi en ajudar "als que més ho necessiten"

R.M.//Castellón Información

L'Alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha aprofitat el plenari ordinari d'abril per prestigiar la llavor dels mitjans de comunicació en aquests temps de coronavirus.

Després d'explicar junt amb la regidora de Comunicació, Anna Vicens, el canvi de les campanyes promocionals de l'Ajuntament, que han passat les dels últims mesos a concentrar-se en la del coronavirus, ha explicat que "els mitjans de comunicació són essencials per a transmetre informacions de la nostra ciutat a la ciutadania" i ho seran "encara més quan comence el desconfinament i hagen d'explicar als veïns les mesures que es prendran des del consistori".

En aquesta línia, el munícip s'ha referit que "també són empreses locals, en les que treballen periodistes de la ciutat i que també tenen dret a menjar. Moltes són empreses petites, pimes, i estan lluitant per la seva subsistència com altres empreses d'altres sectors productius".

A partir de l'ordre en què la gent puga tornar a sortir al carrer i a la nova normalitat, Benlloch explica que els mitjans de comunicació tenen un paper "fonamental" per "fer valdre els nostres comerços, la nostra cultura i el nostre turisme", perquè Vila-real serà una població que necessitarà molta promoció "i ells ens ajuden a fer-ho".

També ha incidit que "els diaris digitals, les ràdios i la nostra televisió local informen, i no desinformen com passa a les xarxes socials", ha insistit Benlloch.

Defensa els gestos de solidaritat de l'Ajuntament

A més Benlloch, ha manifestat que defensa els gestos de solidaritat per part dels membres de la corporació municipal per a ajudar als qui més ho necessiten en aquesta crisi sanitària per la pandèmia de COVID-19 però ha assegurat que des de l'equip de govern “no entrarem en una subhasta de la demagògia i la publicitat de la solidaritat”. Benlloch ha explicat que “jo vaig aconsellar i vaig demanar des del primer dia als membres de l'equip de govern que ajudaren en la mesura de les possibilitats de cadascun a les diferents campanyes solidàries que s'han activat a la ciutat però també els vaig instar que no ho feren públic ni que aquest tema s'utilitzara per a fer publicitat, política ni demagògia”.

El primer edil ha recordat que són moltes les entitats, parròquies, associacions de la nostra ciutat les que han posat en marxa accions solidàries i “em consta que se'ls està donant suport”. Al mateix temps, els regidors de l'equip de govern estan participant com a voluntaris ajudant en diferents iniciatives, fins i tot el propi alcalde com a voluntari de Protecció Civil. Benlloch remarca que els regidors “cobrem un sou concorde a la nostra responsabilitat i treball” i “la majoria només cobrem el sou de l'Ajuntament perquè estem en dedicació exclusiva i, per incompatibilitat legal, hem hagut de deixar de moment les nostres professions per a dedicar-nos a la labor per a la qual hem sigut triats per la ciutadania”. Malgrat tot, l'alcalde ha mostrat el seu respecte a que cada partit actue de la manera que considere més adequada en aquests assumptes relatius a la solidaritat.

Aprovacions del plenari

El ple ordinari del mes d'abril també ha aprovat dues noves relacions de despeses per a saldar pagaments a empreses seguint el criteri marcat des de l'Alcaldia de donar prioritat al pagament a proveïdors en l'actual crisi provocada per la pandèmia de coronavirus. L'import de les dues relacions de despeses ascendeix a prop de 257.000 euros i correspon a treballs i serveis prestats per empreses durant el passat 2019, la majoria durant l'últim trimestre de l'any.

El regidor d'Economia, Xus Madrigal, ha defensat que una de les relacions de despeses, amb un import de 239.558 euros, correspon a serveis necessaris que “estan validats tant pels tècnics dels diferents departaments com pels regidors delegats dels mateixos” però que “per diferents motius la seua contractació no ha sigut possible, bé perquè el servei s'ha generat de manera urgent o extraordinària o bé per la complexitat a l'hora d'elaborar les licitacions”. Entre els pagaments hi ha factures corresponents al tractament d'aigües residuals, neteja d'instal·lacions municipals, servei de grua, la mitja hora gratuïta de l'aparcament de la plaça Major o l'autobús urbà. Aquest punt ha sigut aprovat amb el suport de PSPV i Unides Podem i l'abstenció dels partits de l'oposició. Tant Madrigal com l'alcalde, José Benlloch, han reiterat que la prioritat de l'Ajuntament en aquests moments és agilitar al màxim la tramitació de tots els pagaments pendents per a ajudar a l'economia local i a les empreses.

D'altra banda, la segona relació de despeses, que ascendeix a 17.418 euros, correspon a l'escola infantil municipal gestionada per la cooperativa El Solet, un pagament subvencionat per la Generalitat Valenciana i que correspon als mesos de setembre i novembre de 2019. L'abonament d'octubre està a costa d'esmenar un error en la facturació, segons ha explicat Madrigal. L'aprovació d'aquest pagament ha tirat avant amb el suport de PSPV, Unides Podem i Compromís, i l'abstenció de PP, Ciutadans i Vox.

La sessió ordinària del ple també ha donat llum verda al canvi del festiu local del 18 de maig a l'11 de setembre. Després de la suspensió de les festes patronals de maig en honor a Sant Pasqual, el regidor de Festes, Diego Vila, va proposar, amb el suport de la Junta de Festes i la Comissió de Penyes, el canvi del festiu del dilluns 18 de maig al divendres 11 de setembre, coincidint amb les festes de la Mare de Déu de Gràcia. L'alcalde ha agraït el suport i la comprensió dels col·lectius implicats en les festes, especialment la reina i dames, davant la suspensió dels festejos de maig per la situació de la crisi sanitària.

Finalment, tots els partits han acordat una declaració institucional sobre la unió del municipalisme valencià davant el coronavirus, en suport a la declaració impulsada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. L'acord insta al Govern central a permetre que els ajuntaments puguen disposar del 100% del superàvit, amb la flexibilització de la regla de la despesa, amb la finalitat de pal·liar els danys causats per l'estat d'alarma. També es demana poder utilitzar els romanents de tresoreria per a impulsar mesures de suport a l'economia i les famílies davant la situació actual, així com una major participació en els fons europeus per a atendre les dificultats econòmiques derivades de la pandèmia. Entre altres qüestions se sol·licita també suspendre temporalment els efectes dels plans econòmics-financers que afecten alguns ajuntaments i diputacions provincials.