La sessió serveix també perquè la ciutat s’adherisca al Pacte valencià per la mobilitat segura i sostenible per a donar llum verda a la sol·licitud d’un crèdit extraordinari per a resoldre el conveni amb les Dominiques. També s'han aprovat les mocions per unanimitat la liberalització de l’AP-7, un Pla Especial per tal de millorar la senyalística horizontal, una per a publicar els costos dels serveis i activitats a la web municipal i millorar la transparència, altra per a promoure l’eficiència energètica i l’autoconsul i per últim l'elaboració d'un Pla de Rodalia entre Castelló i València durant les obres del tercer fil
Castellón Información/S.N.
Vila-real ha celebrat la sessió plenària corresponent al mes de juliol i en l’ordre del dia no hi havia cap assumpte que, aparentment creara certa expectativa, ja que eren en la seua major part mocions de les que ja havien informat en les últimes setmanes. Malgrat això, l’alcalde, José Benlloch, ja havia avançat que la sessió serviria per a donar per conclosa l’aprovació del pressupost després del mes d’exposició pública en el que s’han rebut huit al·legacions i per a aprovar una modificació de crèdit amb la finalitat de demanar un préstec per a pagar els terrenys cedits per les Dominiques en el conveni de 2011.
La sessió ha començat amb la proposta del regidor delegat de Territori i Mobilitat Urbana, Emilio Obiol, d’adhesió al Pacte Valencià per la Mobilitat Segura i Sostenible, a la que s’ha donat llum verda per unanimitat i que està impulsat per la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, al costat de les diputacions de les tres províncies i a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i diferents municipis. Tal com explica Obiol, l'objectiu d'aquest pacte és que la ciutat “seguisca avançant en el compliment dels principis de la mobilitat urbana segura i sostenible, molts d'ells compromisos que ja estem complint, fent d'aquesta una ciutat més humana, oberta a la convivència social” i destaca la potenciació del transport públic i el treball per a “guanyar espai per als vianants i ciclistes”.
Seguidament, s’ha ratificat per unanimitat la proposta del Grup Municipal Socialista sobre la liberalització de l’AP-7 amb una esmena del Grup Compromís en la qual es demanava que el Govern elabore un pla de les entrades i les eixedes resultants d’aquest procés abans del pont de l’autopista, ja que tindria afectació al Centre de Capacitació Agrària. Així mateix, la regidora Mónica Mañas, s’ha abstingut de la votació, ja que és coordinadora de Comunicacions i Serveis Viaris en el sector d’autopistes.
Ana Riera, de Cs, ha assegurat no entendre la proposta, a pesar de votar a favor en 2016 i 2017, i ha preguntat al bloc nacionalista si no es fia dels seus companys de Govern. “Aquest vial està més pagat però demanem responsabilitat, ja que si s’actua abans que acabe el contracte, podria haver-hi sancions. Cal una anàlisi tècnic de la peritocràcia i complir els terminis.
Per la seua banda, Gemma Gil, de Compromís, ha recordat que la concessionària, Avertis, està en una situació delicada. “Demanem un tracte just i una AP-7 segura”, ha dit.
Com ja va avançar el Grup Municipal Popular, ha elevat una moció per demanar a la Generalitat Valenciana a què procedisca de forma immediata a la reducció de taxes de l'Escola Oficial d'Idiomes per a fixar-les almenys al nivell del curs 2017-18. També sol·liciten que l’Ajuntament de Vila-real cree una línia específica d'ajudes destinada a cobrir la matrícula a vila-realencs amb dificultats econòmiques. i a la Generalitat que accelere els tràmits per a obrir la seu de La Plana Baixa a Vila-real, implementant els idiomes i nivells promesos.
El PSOE ha presentat una esmena que el PP ha rebutjat perquè “si l’acceptem anul·la el sentit de la proposta al complet”, ha dit Jaume Llorens. El regidor d’Educació. Eduardo Pérez, ha assenyalat que la línia d’ajudes l’haurien d’habilitar des del Consell i ha afegit “fa un mes que vam aprovar el pressupost i aquestes altures fan aportacions però no diuen d’on s’ha de llevar”. Llorens ha respost que el pressupost es va modificant durant tot l’any i que la notícia s’ha conegut després de presentar els comptes.
Cs ha donat suport a la proposta i els grups de l’equip de govern l’han rebutjada. Domingo Vicent ha manifestat que aquesta pujada ve del ‘Govern de les persones’, “que apuja els impostos a la classe mitjana i retalla serveis sanitaris com Torrehermosa”.
Des de Compromís, Santi Cortells ha criticat la manipulació de PP i Cs. “No recorden quan van eliminar l’opció de setembre en l’EOI que va recuperar el Govern del Botànic? A més, les Comunitats autònomes on més cares són les EOI, Governa el PP amb taxis a Madrid de fins a 300 euros”.
Eduardo Pérez també “ha fet memòria” i ha assegurat que el PP “s’ha oblidat de la pujada de les taxes universitàries, de la supressió de l’assistència sanitària, a més que van expropiar un terreny que era per al quart institut i van fer un col·legi on no tocava i sense pagar-lo”.
El PP també ha elevat altra proposta per a elaborar un Pla Especial per tal de millorar la senyalística horitzontal. Héctor Folgado ha denunciat l’estat d’abandó i brutícia dels passos de vianants i altres elements viaris i lamenta que atemptem contra la seguretat ciutadana, “però en lloc d’això es dediquen a anunciar passos 3D i il·luminats amb llums Led amb una campanya mediàtica que ens fa parèixer una ciutat referent en aquest àmbit. Innovar està molt bé, però quan tenim la feina feta”.
L’alcalde ha criticat que el grup “tracte de ximples als veïns de Vila-real i també als mitjans de comunicació perquè sostè que compren una idea i la publiquen. Sembla que els molesta que Vila-real tinga repercussió i genere titulars a escala nacional, la veritat és que el paper de l’oposició és lamentable”. Sabem que és millorable la senyalització i hi ha certs problemes però sols es dediquen a veure revisar l’hemeroteca i veure si hem complit o no en lloc de fer cap aportació amb un poc de substància i contingut”. “Felicite a la regidora Mónica Mañas per la concepció del projecte com a Living-Lab i l’ajuda a pimes locals”.
Cortells ha criticat que és una moció molt genèrica i que no demana cap cosa concreta, tan sols ‘milloreu’. “S’està treballant, s’estan fent els informes de Policia de senyalística horitzontal i vertical i esperem resultats aviat”, manifesta. Per la seua banda, Emilio Obiol ha lamentat el menyspreu de l’oposició a la idea, l’empresa, les universitats i les entitats i ha indicat que la Llei de contractes és responsable en part del mal manteniments de la senyalització.
A pesar de tot aquest debat, la moció ha sigut aprovada per unanimitat.
Ciutadans ha elevat una proposta per a publicar els costos dels serveis i activitats a la web municipal i millorar la transparència que ha rebut el suport de tots els grups.
El portaveu, Domingo Vicent, ha celebrat que "Cs haja aconseguit per unanimitat que el Consistori publique les despeses, serveis i activitats en la web municipal perquè els veïns puguen saber on van a parar els seus impostos", no obstant això el regidor ha lamentat que "el mateix bipartit s'haja negat també a publicar l'auditoria urbanística, cosa que fa preguntar-nos a què tenen por perquè en cap cas Cs ha demanat que es divulguen noms i cognoms de propietaris o informació sensible i és que del tot al res hi ha moltes opcions".
L’alcalde ha posat en valor la transparència, “ja que complim la meitat dels indicadors, com va anunciar fa unes setmanes Mónica Mañas, però també existeix la necessitat de protegir a les administracions, ja que ha de conviure amb la llei protecció de dades. No hem negat mai cap informació però tampoc podem ‘despullar-nos’. S’ha d’arribar a un equilibri i en eixes estem ara”.
En aquest punt s’ha produït un moment de tensió entre Benlloch i Folgado, que ha acabat amb l’alcalde dient-li que “de tant rebufar i girar-se pareixia la xiqueta de l’exorcista. Poc després ha rectificat i li ha demanat disculpes per la comparació.
En huité lloc, Cs ha presentat una moció per a promoure l’eficiència energètica i l’autoconsum que ha sigut ratificada per unanimitat. Ana Riera ha assegurat que "la proposta demana que s'habiliten plaques solars en els edificis municipals i sol·licitar les ajudes existents d'altres administracions per a facilitar tal fi", ha informat Riera, qui ha al·legat que "amb les energies renovables no solament s'estalvien costos econòmics sinó també mediambientals”.
Així doncs, l’edila ha manifestat que "el compromís de Cs en aquest sentit és total per açò, ha demanat ampliar en la mesura del possible els carregadors per a vehicles elèctrics, l'estudi per a dotar de bicicletes per a la Policia Local o una bonificació per a aquells immobles que compten amb el certificat energètic". "També instem al Govern d'Espanya a derogar l'Impost al Sol un impost injust per als consumidors i que no ajuda a apostar per les energies netes", ha apuntat la regidora, qui ha conclòs desitjant "el suport de la resta de grups municipals perquè Vila-real camine cap a una ciutat el més respectuosa possible amb el medi ambient i que alhora ajude a estalviar al màxim als veïns”.
A pesar del suport els grups no s’han estalviat els comentaris. Josep Pasqual Sancho ha indicat que és una moció complicada. “Ja hi ha punts de plaques fotovoltaiques per a recarregar vehicles elèctrics de mà de SVP i hui dia el certificat d’eficiència energètica és necessari en qualsevol compra o lloguer”.
Marisa Mezquita els ha acusat de “barrejar naps i cols” i Francisco Valverde ha criticat que no recolzaren la retirada de l’impost del sòl.
La proposta de Compromís d’elaboració d’un Pla de Rodalia entre Castelló i València durant les obres del tercer fil també s’ha aprovat amb unanimitat. El grup municipal ha reivindicat un servei de Rodalies de qualitat. “Portem des de 1997 exigint la creació d'un servei ferroviari de qualitat i des de llavors han sigut incomptables nostres accions en aquest sentit que, portades als ajuntaments en forma de moció, han arribat a aprovar-se per unanimitat”, explica la regidora Gemma Gil. En aquest sentit, recorda que “en 2002 ja es va debatre en les Corts l'ampliació del servei ferroviari en les Comarques del Nord i en 2013 es va aconseguir aprovar per unanimitat la proposició no de llei presentada per Compromís en la qual es demanava la creació d'una línia de Rodalies entre Castelló i Vinaròs”. “No obstant açò, fins ara mai hem trobat una resposta positiva a les nostres reivindicacions”, lamenta l’edila.
A tot açò se suma l'anunci que el passat 1 de juliol feia Renfe en la seua pàgina web, indicant la modificació dels horaris de trens de rodalies, mitja distància, AVE i llarga distància que circulen entre València i Castelló fins al 31 d'agost, amb motiu de les obres d'implantació del tercer fil que executa Adif.
“Els usuaris han de desplaçar-se en un autobús habilitat per a l'ocasió des de Puçol fins a València, incrementant el temps del viatge, que ja es va allargar en 2015, de manera que ara, per a fer un recorregut de 70 quilòmetres, es pot arribar a tardar dues hores”, denúncia Gil. A més, Compromís es fa ressò de l'opinió de la Unió de Consumidors d’Espanya, que té “una visió molt pessimista, ja que aquesta situació només porta a una deterioració permanent” i subscriuen el concepte que manifesta l'entitat, assegurant que “la idea del tercer fil ha sigut un experiment en el qual el nostre territori ha servit d'experiment per a abaratir costos” i la tendència de cada vegada més persones, que opten pel vehicle privat.
“L'operador té unes obligacions i unes condicions mínimes de funcionament, assegurant els drets dels viatgers, així com dels usuaris amb mobilitat reduïda, dels treballadors i també garantint la protecció del medi ambient”, apunta Gil. “El servei de Rodalia no només és un transport, sinó una eina d'estudi i de treball i turisme per a moltes persones diàriament, que veuen cada dia complicada la seua mobilitat tant en temps com en preus raonables i que es veuen obligats a utilitzar el vehicle i jugar-se-la en l’N-340”, critica.
Per aquest motiu, Compromís per Vila-real exigeix al ministre de Foment que el bitllet entre Castelló i València siga gratuït mentre duren les obres del tercer fil del corredor mediterrani i que garantisca la inversió necessària per a complir amb els terminis del Pla de Rodalia promès per a Castelló durant les obres del tercer fil.
També se sol·licita la creació de descomptes per a joves en els trens de rodalies i l'augment dels serveis de Castelló a Vinaròs.
Marisa Mezquita ha manifestat que la proposta sembla un Dèja Vu. "Fa uns mesos De la Serna va presentar un pla de rodalies i Salvador i Puig van alabar al ministre de Foment. Pareix que desconfien dels seus socis de Govern, en el passat Pepe Blanco ja va prometre-ho.
La socialista Anna Vicens ha criticat l'abstenció de PP i Cs fa uns mesos de la mateixa moció, "quan governava Rajoy el que demostra que els seus interessos van per damunt dels de Vila-real
Ana Riera: “Defenem l’existència dels CIES i la seua funció”
La Moció del Grup Municipal Compromís pel tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers ha sigut aprovada amb els vots en solitari i Compromís i PSPV i en contra de Ciutadans i PP.
“Noms com Aquarius o Open Arms s'han posat de moda en els últims dies, fent despertar a moltes persones i conscienciant del drama de la immigració”, explica el portaveu, Xavier Ochando.
“Parlem de vaixells carregats de centenars de persones migrants que han arribat a les nostres costes i que, gràcies a la lluita d'ajuntaments com el de València o Barcelona per a gestionar permisos especials, han evitat acabar eixint pels CIE”, assegura. Nombroses organitzacions en defensa dels Drets Humans, a les quals s'ha sumat Compromís, treballen des de fa anys per a acabar amb aquests centres i visibilitzar “la realitat que viuen els seus interns”.
Per aquest motiu, des de Compromís per Vila-real s'insta al Govern de l'Estat al fet que inicie un procés que conduïsca al tancament dels CIE i, més concretament, el de Sapadors de València, “en un màxim de sis mesos, on es vulneren certs drets, on hi ha denuncies per maltractament i fins i tot morts i que sembla un camp de concentració en ple segle XXI”.
Cal recordar que el 15 d'octubre de 2016 les Corts Valencianes van aprovar una proposició no de llei per la qual es condemnaven les identificacions policials basades en el perfil ètnic i s'instava al Govern a iniciar el procés de tancament dels CIE. “A Vila-real ja vam aprovar una moció en aquest sentit, però lamentablement hem de tornar a posar sobre la taula el problema, ara més que mai, en un moment en el qual tothom s'omple la boca amb la solidaritat cap a aquests refugiats, però poc saben sobre el final del periple d'aquestes persones”, indica.
“Una vegada s'apaguen els focus dels mitjans, i després de milers de quilòmetres en condicions infrahumanes i jugant-se les vides, aquestes persones no acaben en ciutats acollidores, com Vila-real –que va oferir la seua ajuda-, sinó que finalitzen el seu trajecte amb l'expulsió a través d'un CIE”, lamenta.
La moció de Compromís per Vila-real insta al Govern al fet que cesse les deportacions exprés, mitjançant les quals la policia deporta persones sota un règim de detenció de 72 hores, sense previ avís i sense que, en molts casos, intervinga cap tipus d'assistència lletrada.
També se sol·licita al Ministeri de l'Interior que derogue el Protocol de Deportació de la Policia Nacional de 2007, que permet algunes mesures que vulneren els drets dels retinguts, com són la sedació forçosa o la immobilització mitjançant camises de força, brides o corretges per a la deportació.
“Sí, al juny va canviar la composició del Govern central a Madrid, però ací la situació segueix sent la mateixa i volem que comencen a canviar les paraules per mesures de debò”, critica Ochando. A més, recorda que la privació de llibertat per estada irregular en els CIE confronta amb el dret a la llibertat i a la seguretat personals proclamats a l'article 3 de la Declaració Universal de Drets Humans i l'article 9 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. “Els CIE constitueixen espais opacs en els quals no es garanteixen drets tan bàsics com la salut física i mental, l'educació o la identitat, però tampoc drets fonamentals com són els drets a la vida personal i familiar, a la intimitat, a la integritat física, a l'accés a la justícia o a la pròpia vida”, expressa.
Així mateix, Compromís per Vila-real exigeix al Ministeri de l'Interior que no es realitzen deportacions en vols col·lectius, en els quals s'ha constatat un gran nombre de situacions de vulneració de drets, tant en el procediment que s'empra per a completar les places de cada aeronau, com en els vols.
Ochando ha lamentat aspectes com els controls policials basats en perfil ètnic, la deshumanització dels interns a la qual són sotmesos que són retinguts de manera indefinida i amb condicions precàries i sense cap comunicació -
Ana Riera ha assegurat que és una proposta oportunista i que es tracta d’una qüestió humanitària que requereix altura de mires que ha d’estar decidida de forma consensuada entre tots els membres de la UE. Així mateix, ha afegit que defenen “’existència dels CIES i la seua funció i exigim desenvolupar mesures de control, salubritat, transparència i comunicació. Ens molesta que es pose en dubte la professionalitat del CNP, ja que l’afirmació que es realitzen controls per perfil ètnic han de ser demostrada. Ningú pensa en les condicions de treball dels Policies Nacionals”.
I el popular Alejo Font de Mora ha manifestat que es nota la falta d'idees per l’estiu. Ha retret que no s’hagen donat les ajudes de cooperació internacional que contribuirien al fet que milloraren les condiciones de vida dels països d’origen i de pas, no isqueren d’ací. I per últim, ha recordat que els CIES són per a delinqüents estrangers i persones en situacions irregulars, no refugiats i ha lamentat que es denigre als cossos de seguretat de l’estat.
Assumptes d’urgència: al·legacions al pressupost i conveni amb les Dominiques
El Ple de Vila-real ha desestimat les al·legacions presentades al pressupost del 2018 i ha procedit a l'aprovació definitiva dels comptes. L'alcalde, José Benlloch, va anunciar recentment que havien sigut vuit les esmenes presentades, la majoria relacionades amb l'herència urbanística de l'anterior equip de govern popular. Després del seu estudi per part dels tècnics municipals, s'ha procedit a desestimar cada petició, en no ajustar-se als requisits, de manera que s’ha avançat cap a l’aprovació definitiva, que permetrà que els comptes entren en vigor una vegada es publique el document oficialment al Butlletí Oficial de la Província (BOP). S’ha aprovat amb els vots a favor de Compromís i PSPV, abstenció de Ciutadans i vot en contra de PP.
D'altra banda, el Ple ha servit per a donar llum verda a una modificació de crèdit per a sol·licitar un préstec de 4,3 milions que permetrà saldar el conveni amb l'ordre de monges dominiques, document que va permetre obtenir el convent i el seu hort annexe, que en l'actualitat són un museu i un jardí públics, “que s'han utilitzat durant set anys i que ara toca pagar”. Obiol recorda que el cost total de tota l’illa ascendia a més de vuit milions d'euros i, concretament, el jardí rondava els sis milions. “Després de negociar amb l'ordre, han acceptat taxar els terrenys sobre la base dels preus actuals, de manera que solament s'abonaran 4,3 milions, estalviant una quantitat molt important a les arques públiques, per la qual cosa els estem molt agraïts i també estem satisfets per poder tancar ja un altre capítol urbanístic que estava sobre la taula”, conclou Obiol. Aquest punt ha sigut ratificat per l’equip de govern i l'abstenció de Ciutadans i PP.
Hi ha hagut un moment de tensió entre Benlloch i Font de Mora amb encreuament d'acusacions inclòs i pujades de to (Minut 03.48.11)
En aquesta línia, Domingo Vicent ha explicat que "algunes de les al·legacions presentades demostren la deixadesa i la passivitat del bipartit per a resoldre el problema en matèria urbanística". "A més, aquestes al·legacions el que provocaran és que es retarde encara més l'entrada en vigor dels pressupostos fent pràcticament inviable la seua execució", ha assegurat l'edil, qui ha reiterat a l'equip de Govern "escoltar les demandes del Sindicat Policial".
Respecte al conveni de Les Dominiques, el portaveu ha subratllat que "l'única cosa que ha fet l'Executiu és complir amb una clàusula que venia en el propi conveni, deixant vèncer els terminis i sent incapaç durant set anys d'oferir alternatives a les religioses". "Ara, el que sí que s'aconsegueix és pujar l'endeutament i traure l'enèsim préstec que hauran de pagar els vila-realencs i les pròximes corporacions", ha assenyalat Vicent.