Noticias Castellón
viernes, 22 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

Vila-real estudiarà destinar en 2018 mig milió a habitatges socials i aviat publicarà la plica per a la cafeteria del CEM

Tiempo de Lectura: 17 minutos, 51 segundos

Noticias Relacionadas

El ple de Vila-real corresponent al mes de novembre ha destacat pel consens, ja que dels 11 punts de l’ordre del dia, sis s’han aprovat per unanimitat i s’han elevat dues declaracions institucionals. La proposta que demana més efectius de Policia Nacional i una equiparació salarial entre els diferents cossos han aixecat polseguera en l’equip de govern, amb postures divergents entre PSOE i Compromís. El Congrés de Turisme Religiós se celebrarà el 12 de desembre

S.N/Castellón Información 

El ple de Vila-real corresponent al mes de novembre ha destacat pel consens, ja que dels 11 punts de l’ordre del dia, sis s’han aprovat per unanimitat i s’han elevat dues declaracions institucionals. El to dels debats ha sigut relaxat la major part del temps i els punts més àlgids han sigut tractats en el torn de precs i preguntes. No cal dir més. S’han ratificat per unanimitat les propostes del Grup Ciutadans per a l'estudi dels Serveis que l’ajuntament de Vila-real per unanimitat i sobre detecció i atenció a alumnes afectats per dislèxia. La moció del Grup Socialista per a l'augment d'efectius a la Policia Nacional de Vila-real i l’equiparació dels salaris entre tots els cossos de seguretat ha sigut aprovada amb vots de tots els grups i l’abstenció de Compromís. Aquest punt ha provocat una situació de tensió entre les dues formacions de l’equip de Govern i l’alcalde, José Benlloch, els ha recriminat que anteposen la ideologia a una demanda “justa i que millorarà en gran mesura el servei que s’ofereix a la ciutadania”. Una cosa és una cosa i altra cosa és altra cosa’, els ha dit. La proposta del PP per a la construcció de les infraestructures educatives en Vila-real s’ha convertit en una declaració institucional que ha inclòs un total de 23 projectes necessaris de tots els àmbits per a la ciutat dins dels pressupostos de la Generalitat Valenciana. Per l’últim l’alcalde, en l'última part de la sessió ha anunciat que “si tot va bé, destinarem mig milió d’euros a habitatges socials, no blocs de pisos sencers per a pobres, ja que no estem d’acord amb l’exclusió i els guetos, però cal assenyalar que no és competència municipal i que es farà de manera conjunta amb la Generalitat”.

S’ha concedit per unanimitat la Creu al Mèrit Policial amb distintiu roig a l'agent de la Policia Local Antoni Vicent Estruch Juan, que va intervenir en un incendi en un habitatge situat al carrer de Furs de València el passat 2 de febrer. Seguidament, de mà del regidor d’Educació, Eduardo Pérez, s’ha proposat l’aprovació de les Bases Reguladores per a la Constitució del Consell Escolar Municipal i el nomenament d´un regidor o regidora representant de l'Ajuntament al Consell Escolar de Centre. Pérez ha assegurat que es tracta de simples tràmits derivats per situacions com les votacions dels Consells Escolars que s’estan desenvolupant en aquests moments. Per la seua part, l’edil d’Esports, Javier Serralvo, ha presentat la modificació de membres del ‘Consell Local de l’Esport’, “motivada pels canvis en les regidories” i ha informat que en desembre es convocarà l’òrgan. Tots aquests punts han sigut aprovats per unanimitat.

Consens de la mà de Ciutadans

El Grup Ciutadans ha presentat dues mocions que han obtingut el suport de tots els grups La primera per a demanar l'estudi dels Serveis que l’Ajuntament de Vila-real presta als ciutadans. El portaveu, Domingo Vicent, ha agraït el consens i les aportacions de cada grup. “L’Ajuntament té la competència de prestar i satisfer les necessitats dels veïns en molts àmbits pleno generalcom la gestió de la Policia Local, la promoció de l’esport, la cultura i les TIC, el manteniment de les escoles i molts altres aspectes, per tant hem de plantejar ferramentes innovadores que facen la gestió municipal més encertada per a oferir a la ciutadania els serveis municipals de manera que siguen el més encertats possibles amb un model adequat a l’estàndard europeu i amb el qual detectar punts dèbils i deficiències, mitjançant enquestes i que permeten fiscalitzar la tasca dels governants”, ha explicat.

La regidora de Participació Ciutadana de Compromís, Gemma Gil, ha manifestat que recolzen la moció “com no podia ser d’una altra manera” i ha afegit que des de la regidoria sempre s'ha promogut la participació de la ciutadania en la vida pública amb iniciatives com el Consell de Participació Ciutadana, que compta amb 57 entitats adherides. Per la seua banda, el regidor popular Carlos Gil ha posat en dubte la transparència de la gestió municipal i respecte a la moció ha assegurat que el seu grup ha aportat la necessitat d’analitzar les enquestes, corregir-les i publicar els resultats. I ha conclòs l’edil de Serveis Públics, Francisco Valverde, que ha explicat que el grup socialista ha afegit el mesurament del grau de satisfacció dels veïns, com una mena de baròmetre. “La proposta està encertada però només feia referència a les Noves Tecnologies, sense considerar que a Vila-real hui dia la implantació és només del 25%”

La següent moció del grup Ciutadans ha sigut sobre detecció i atenció a alumnes afectats per dislèxia i que ha sigut explicada per Ana Riera. El regidor de Compromís, Josep Pasqual Sancho, ha manifestat que “el sistema ha fallat a tot l’alumnat, no tan sols en aquesta qüestió, sinó també en altres,i encara que s’han engegat plans en els últims anys, no són suficients, ja que es necessiten més recursos, que Rajoy vol aportar i al qual recolzeu”. El regidor popular Jaume Llorens, ha assegurat que “és un triomf que un tema com aquest, que afecta persones de totes les edats però que es fa més evident en la infantesa, es reconega com a política de ciutat”. Així mateix, ha indicat que la demanda hauria de fer-se extensible també a les administracions autonòmiques, ja que és on al fi i a la cap, recau la competència. “A més, la moció tot just compromet l’Ajuntament i sembla que s’han llevat d’ella els punts que implicaven al consistori en nom del consens”. Per la seua banda, la regidora socialista Silvia Gómez ha qüestionat el contingut de la moció “Han copiat la presentada a Madrid, és que no confien que Rajoy complisca?”. Ha recordat que l’exministre d’Educació, Ángel Gabilondo va treballar en aquesta línia i va crear un full de ruta que el PP “mai va seguir, ja que tan sols s’ha dedicat a fer retallades”. Així mateix, Gómez destacat que l’equip de govern aposta per la inclusivitat i per això programes com els Contacontes o les activitats de Naturalment són especialment sensibles amb aquest col·lectiu.

La moció del Grup Socialista per a l'augment d´efectius a la Policia Nacional de Vila-real i l’equiparació de salaris: punt de discòrdia en l’equip de Govern

Ja la setmana passada el portaveu del grup socialista, Javier Serralvo, va informar de la moció per la qual es denunciava el dèficit d’agents de Policia Nacional a Vila-real amb un 25% menys que la mitjana nacional, ja que hi hauria d’haver 101 efectius i hi ha 76. Pocs dies després, Cs va anunciar que presentaria altra proposta, en la mateixa línia, que demana l’equiparació salarial entre els cossos de seguretat de l’Estat i els de tipus autonòmic, el que s’ha afegit com a esmena a proposta dels socialistes, a la que també s’ha sumat el PP però Compromís s’ha mantingut al marge. Serralvo ha assegurat que malgrat ser “els populars els defensors de la Policia i Guàrdia Civil han sotmés els cossos a nombroses retallades”. Vicent ha destacat la seua importància com “a garants de la seguretat i per això són necessaris recursos humans i tècnics, en lloc d’una comissaria ruïnosa”. Afegeix que han sofrit una discriminació justa i immerescuda i llança un missatge al Govern “sense equiparació, no hi haurà pressupostos, així que volem el compromís de Zoido per escrit”. El regidor de Compromís, Santi Cortells, ha assenyalat la proposta “està inspirada en la moció que vam presentar el 30 octubre. Els felicite el ‘copia i enganxa’ però alguns punts amb els quals no estem d’acord ens fan abstenir-nos, com són que s’hauria de fomentar el coneixement de valencià perquè no es donen casos de discriminació per raó de llengua com els que han passat. A més, nosaltres optem per tindre una Policia Autonòmica arrelada al territori i pròxima a la gent, no com la que va colpejar a ciutadans valencians el 9 d’Octubre i que no han sigut apercebuts. No només el PP va portar a terme retallades, també ho ha fet el PSOE, així que els aconselle no barrejar pomes amb peres” I per últim Cortells ha llançat un dard enverinat a Cs. “Tal vegada, si no assetjaren als docents constantment, acusant-los d’adoctrinament, no cometrien faltes d’ortografia en la moció que han presentat”.

El regidor popular Alejo Font de Mora ha assegurat que estan molt orgullosos dels cossos de seguretat i “mai podrem agrair el suficient la seua tasca, ja que a pesar de la falta d’efectius, s’ha produït una baixada de la delinqüència considerable”. Ha indicat que les taxes de reposició no són responsabilitat del PP, ja que provenen del 2009 i són també una conseqüència de la falta de suport en els pressupostos. Font de Mora ha contat que des del PP han contactat amb el Ministeri i “ens han dit que no tenen constància que l’Ajuntament els haja oferit cap edifici ja construït per a la futura comissaria" i l’alcalde, José Benlloch, ha acusat el PP de posar en perill la comissaria, ja que en les conversacions s’havia arribat a un acord de no presentar res oficialment encara. L’alcalde ha lamentat la falta d’unanimitat. “El tema que és que fan falta infraestructures i agents que cobren un salari digne, el que alliberaria també a la Policia Local i parafrasejant a l’estimat professor de filosofia al Francesc Tàrrega, Carles Broch, que va morir recentment, he de dir que ‘una cosa és una cosa i altra cosa és altra cosa’. No podem traure a coalició aspectes ideològics amb assumpte tan important per a Vila-real. Només s’està discutint un tema d’insuficiència d’efectius, un salari digne i una infraestructura en condicions, per tant no comprenc que es barregen temes que no tenen res a veure. M’haguera agradat que al Ministeri haguera arribat com ens posicionàvem amb unanimitat per a fer força i mostrar quanta falta ens fa però malauradament no ha sigut així”.

La moció del PP per a la construcció de les infraestructures educatives en Vila-real ha aglutinat finalment un total de 23 actuacions de diversos àmbits i que s’han convertit de declaració institucional. El text destaca que les infraestructures i pleno alcalde cortellsajudes que poden arribar a Vila-real “conformen la base per a la generació de treball i inversió, tan importants per al futur de la nostra ciutat”. Així mateix, afig que Vila-real “necessita totes les administracions (estatal, autonòmica i local) per a engegar projectes que ajuden a generar economia”, i sol·licita la incorporació en els pressupostos del 2018 diferents iniciatives, entre les quals destaquen la Ronda sud-oest, el desdoblament de la CV-20, així com el desdoblament i millora de la CV-185, entre Vila-real i Borriana. També s'inclou la construcció de dos nous col·lectors pluvials, les ajudes a les entitats de reg per a modernitzar els sistemes de regadiu i la construcció de l'Escola Oficial d'Idiomes i majors recursos per a ampliar l'oferta d'idiomes de l'aulari actual.

D'altra banda, la declaració sol·licita la construcció d'un nou centre sanitari integrat, un Centre de Rehabilitació i Integració Social, l'aulari d'infantil del col·legi Carles Sarthou, els gimnasos de Pascual Nácher, Escultor Ortells i Concepción Arenal i el quart institut. A aquestes reivindicacions se suma la petició d'incloure totes les reivindicacions d'obres i millores que els centres educatius hagen traslladat a l'Ajuntament i que siguen competència de Generalitat i també l'adhesió al pla Edificant, sense oblidar la concessió d'ajudes per al Festival Cineculpable i per a la millora del transport públic entre Vila-real i Castelló, així com per a la línia d'autobusos entre Vila-real i l’UJI. El document també contempla exigir un conveni de col·laboració entre la Generalitat i la Fundació Globalis; un pla de reindustrialització de l'àrea d'influència de la indústria ceràmica; la creació d'una línia de subvencions per a cobrir al 100% els arrendaments a persones en exclusió social; l'ampliació del Centre de dia d'Alzheimer, i un servei d'hemodiàlisi per a l'Hospital de la Plana.

En el torn d’assumptes d’urgència s’han abordat fins a cinc punts. El punt 1 correspon a l'aprovació d'una factura pendent per valor de 3.115 euros de la Fira d’Abril del 2016 que celebra l’Associació Cultural Flamenca Andalusa amb els vots a favor de Compromís i PSPV i els vots en contra del PP i l'abstenció de Ciutadans. El punt 2 és una relació de 342 factures de treballs executats pels proveïdors durant l'any en curs, per valor de prop de 291.000 euros. Aprovada amb els vots a favor de Compromís i PSPV i amb l'abstenció de PP i Ciutadans.

La regidora d’Hisenda, Sabina Escrig, ha explicat que en el cas de la Fira, el retard ha estat motivat pel rebuig de la nota d’una Regidoria a altra i ha demanat disculpes a l’empresa local. En el cas de la segona relació de despeses ha destacat que compten amb la signatura de tècnics i regidors. i ha agraït al departament d’Intervenció la seua tasca, “perquè ha possibilitat que hui portem les factures al ple i que garantirà el ràpid cobrament”. Les notes corresponen a serveis com tallers infantils, tallers juvenils, cursos, el control de la legionel·la, el manteniment dels col·legis, el lloguer aules prefabricades del Carles Sarthou, el manteniment d'espais, el bus nocturn a Benicàssim i el manteniment d’espais esportius, entre altres.

L’oposició ha criticat la gestió de l’equip de Govern. El regidor popular Carlos Gil ha subratllat que “les regidories sobrepassen el pressupost que tenen fixat i és per això que hi ha problemes, gasten més del que deuen. A més, si saben que la fira d’abril i sempre és abril, perquè no ho planifiquen? Una cosa és una cosa i altra cosa és altra cosa”, ha manifestat, fent ús de la frase que s’ha convertit en la broma de torn de la sessió.

Ochando per la seua banda ha lamentat l’actitud de l’oposició i ha assegurat que “resulta fàcil criticar quan no s’ha de gestionar tot el que hi ha, després d’anys de ‘per a lluir hi ha que patir’. Per la seua part l’alcalde, ha assegurat que amb un risc de 50 milions i cinc milions en reclamacions, sembla que el problema més gran de Vila-real avui dia és la factura de la Fira d’Abril. Les empreses locals saben que podrien reclamar interessos però no ho fan, perquè són conscients de la situació en la qual està l’Ajuntament i són gent del poble, que abans no treballava i ara sí. No ens sobrem els diners, anem al dia a dia i quan s’havien de pagar les factures, no hi havia diners en el pressupost. Tant de bo haguera estat Montoro quan governava el PP a Vila-real, no estaríem en la situació que estem”.

D'altra banda, el Ple ha donat llum verda a dues declaracions institucionals sobre la protecció de la infància en casos de violència i per a la inclusió dels treballadors amb fills o familiars dependents a càrrec en els col·lectius per als quals el sistema de la Seguretat Social permet una jubilació voluntària anticipada.

pleno escorihuelaEn el primer cas, es fa esment a la Proposició no de Llei aprovada per les Corts al juliol per a protegir als xiquets, que exigeix a la Generalitat i al Govern l'elaboració de plans i mesures de conscienciació, prevenció i lluita contra la violència en la infància, tant a les aules, com a la llar, incloent-hi els abusos sexuals. Davant la vulnerabilitat dels menors afectats per aquesta problemàtica, la corporació municipal sol·licita participar en les accions que s'impulsen des del Consell en aquest sentit. El regidor de Serveis Socials, Álvaro Escorihuela, ha fet una extensa presentació dels casos i les actuacions a seguir per a combatre la xacra, reptant en alguns moments al PP.

La segona declaració posa de manifest la dedicació, sacrifici i deteriorament de la salut que pateixen els treballadors amb dependents al càrrec seu, per la qual cosa sol·licita al Govern que realitze les modificacions legislatives necessàries per a incloure a aquest col·lectiu dins dels grups de treballadors per als quals la Seguretat Social regula la possibilitat d'accés a una jubilació anticipada, amb disminució del coeficient per edat. En el ple han estat presents membres de la Plataforma per la Dependència de Vila-real, que es presentaran en societat aquest dissabte a les 12.00 en l’Espai Jove.

L’últim dels punts d’urgència ha sigut la moció de Compromís per a demanar que Diputació aporte el 50% de les ajudes al patrimoni cultural i la mobilitat urbana dels Fons Feder. Aprovada amb els vots a favor de Cs, Compromís i PSPV i amb l'abstenció del PP. Jaume Llorens ha criticat que la proposta és idèntica a la presentada per la formació nacionalista a Diputació i que va ser aprovada per majoria. “Si ja està ratificada, no sé què més volen, vol dir que estan en desacord amb el punt aprovat a Diputació?”. Gemma Gil li ha insistit al regidor del PP que la proposta provincial anava adreçada a pobles menuts i el que “volem és que es faça extensible a Vila-real també, crec que està bastant clar i no feu més que embolicar”.

Precs i preguntes: Habitatges socials, Congrés turisme religiós i Hostal del Rei

El regidor popular, Jaume Llorens, ha preguntat a l’edil de Turisme, Diego Vila, pel Congrés de Turisme Religiós i aquest ha aclarit que se celebrarà el 13 de desembre i que encara falta ultimar un parell de ponente amb l'Agència Valenciana del Turisme. 

La regidora de PP, Marisa Mezquita, ha preguntat per habitatge social. L’alcalde li ha respost que no és una competència municipal “però mai construirem vivendes per a pobres, no és el nostre model de ciutat, volem que la gent amb menys recursos s’integre en diversos barris i no construir un bloc de pisos en el qual visquen apartats de la resta de la societat. Resulta curiós, que el PP, amb vosté en el seu equip, no va inaugurar cap i ara es preocupen. Hem intentat mil vegades plebo obioltrobar una solució a aquest problema i hem fomentat les ajudes al lloguer. La nostra idea, que estem estudiant junt amb la Generalitat, és que destinarem en el pressupost una quantia de 500.000 euros per adquirir habitatges en diferents zones per a aquestes persones, però no és definitiu, ja que la Generalitat ha d’autoritzar les competències”., ha argumentat.

El regidor del PP, Carlos Gil, ha preguntat pels usos del Molí la Vila i els desperfectes de la Ciutat Esportiva Municipal. Emilio Obiol ha contestat a la primera qüestió i ha assegurat que es pretén apostar per una cafeteria cultural innovadora que respecte l’essència de l’espai, amb un estil similar al Café dels Sentits de l'UJI, que estarà en un enclavament clau com és Biblioteca del Coneixement. L’alcalde ha afegit que no és definitiu, ja que “hem de gestionar el passat i complit amb la Llei d’Estabilitat Pressupostària, per tant no és una inversió a curt termini. El que és més important és que la gent entendrà que vam fer el que tocava amb la compra del Casino, no per a albergar el meu palau com diuen alguns, ja que segurament mai el pise, sinó perquè el patrimoni local ha de ser de tots”.

Gil també ha preguntat al regidor d’Esports, Javier Serralvo, com van els desperfectes del CEM i si s’ha reclamat a la constructora i també per la cafeteria. Serralvo li ha contestat que per a evitar que es tornen a trencar els vidres, van a instal·lar dos parabalons i ha assenyalat que la plica de la gestió de l’espai eixirà prompte i que s’intentarà arribar a un acord que afavorisca que els veïns de barri també puguen gaudir de la cafeteria.