La regidora de Seguretat Ciutadana, Silvia Gómez, assegura que la població compta amb una quantitat propera de 500 penyes
Les primeres setmanes de setembre sempre són sinònims de festes patronals. Sense anar més lluny, Vila-real enfronta el seu segon cap de setmana de festes, Borriana, el seu primer, i La Llosa també es prepara per al segon. No obstant això, també les festes comporten problemes de neteja i de soroll a les poblacions. De fet, Vila-real ja s’hi havia plantejat remodelar la Ordenança de Convivència Ciutadana per ser “obsoleta i antiga”, concreta la regidora de Seguretat Ciutadana, Silvia Gómez qui assegura que Vila-real presenta almenys 500 penyes en les seues festes.
Tàrsila Galdón/Castellón Información
La regidora de Vila-real concreta que els principals problemes que comporten les festes a la ciutat són: “la gran proliferació de penyes, el soroll i també, la proliferació d’escenaris”, explica però es mostra contundent en que la neteja és realment important. De fet, la regidora assegura que és un problema tant de les penyes com de les persones en sí, ja que realitzen les seues necessitats a la via pública, per exemple.
Durant festivitats és complicat no ser testimoni directe d’una persona que hi estiga realitzant les seues necessitats al carrer, però tot es queda en un somriure, una apartada d’ulls i una anècdota. No és així per als veïns i veïnes, qui a meitat matí, sofreixen de primera mà les olors d’aquesta acció i per a qui tinga menys sort, la seua pròpia façana pot ser la vertadera víctima.
Curiosament, aquesta acció està tipificada com a infracció en l’Ordenança de Convivència Ciutadana i es podria pagar amb una multa que pot ballar entre els 60 i els 120 euros a Vila-real. Mentre, fonts de la policia municipal de Castelló informen que a la ciutat pot ascendir fins als 750 euros. Per ara, Vila-real no arriba a aquestes quantitats, però tenint en compte que hi ha intenció d’endurir la normativa, tot pot ser.
Abans de les eleccions, el 22 de març de 2019 es va constituir a Vila-real una comissió especial per tal d’abordar tots aquests problemes. Aquestes iniciatives naixen des que l’alcalde, José Benlloch va anunciar al 21 de setembre del 2018 que era necessari remodelar l’Ordenança per “elaborar una normativa pròpia per a les penyes amb el consens més gran possible”.
La regidora Silvia Gómez, qui estava atenent a aquest diari durant una entrevista telefònica enmig del carrer, no ha pogut recordar exactament quantes reunions es van realitzar, però creu que “tres o quatre”. Igualment, els veïns i veïnes van demanar que s’instal·laren vàters químics en determinades zones perquè “com la gent no té vàters públics, es pisa a tots els llocs”.
La regidora informa que les zones més problemàtiques solen ser la zona centre, el carrer Tremedal, el carrer Santa Llúcia, Carrer Soledat o el carrer Zumalacarregui. Amb tot, Silvia Gómez assegura que és un tema pendent per a l’Ajuntament i que s’hi ha acordat que “una vegada passem festes, es constituisca de nou la comissió per aconseguir un pla determinat”.
A més a més, també ha assegurat que es convidaran a veïns i veïnes, amb el president de la comissió de penyes, els tècnics de policia i els tècnics de serveis públics per abordar la problemàtica i “prendre decisions”. Pel que fa a la remodelació de l’Ordenança, ha matisat que és un tema més global, però que pot ser organitzen una consulta pública per a que opine sobre la temàtica.