Compta amb la col·laboració de la Càtedra 'Ciutat de Vila-real' i empreses expertes en la matèria per desenvolupar la iniciativa en tres anys
A.K.Herrando/Castellón Información
Vila-real, de la mà de la Càtedra d’Innovació Ceràmica ‘Ciutat de Vila-real’, ha rebut al consorci d’empreses i centres de coneixement, que desenvolupen el projecte 'FOTO-CER' que pretén que els taulells funcionen com plaques solars “sense perdre qualitats funcionals i estètiques” tal com explica Luis Gaita, cap d’I+D+I del grup Keraben, és a dir, l’objectiu que persegueixen és el desenvolupament de recobriments fotovoltaics sobre façanes i cobertes ceràmiques basats en la integració de dispositius d’alta transparència i qualitat òptica, que permeten generar energia elèctrica directament des de les envolupants dels edificis.
Dins de la segona edició del programa 'Misiones: ciencia e innovación' del Govern d’Espanya, realitzaran la investigació que respon a tres reptes fonamentals com són impulsar energia segura i neta, impulsar indústria espanyola i impulsar l’economia circular.
Les noves directrius, referents a la millora de l’eficiència energètica plantejades per la Comissió Europea, obliguen als països de la UE a transformar el seu sistema de generació d’energia enfocant-se cada vegada més cap a energies renovables. En aquest context, el desenvolupament de tecnologies fotovoltaiques fàcilment integrables en aplicacions urbanes jugarà un paper decisiu en els pròxims anys. Amb el desenvolupament del projecte es pretén superar la barrera de l’impacte estètic que suposen els elements fotovoltaics disposats en façanes urbanes, ja que són dispositius opacs i normalment negres o grisos, aconseguint les primeres rajoles i teules ceràmiques que desenvolupen capacitat fotovoltaica en les capes d’acabat superficial sense alterar les propietats.
El projecte revolucionarà el futur de l’energia renovable i les construccions a la ciutat
FOTO-CER rebrà 3,6 milions d’euros gràcies al programa ‘Misiones‘ i abordarà els principals reptes que persegueixen en un termini de tres anys, finalitzant a desembre de 2024. Una iniciativa que ja compta amb bones prediccions, ja que és un dels 37 projectes amb major qualificació per part del CDTI, que rep el suport del Ministeri de Ciència i Innovació i és finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU – mitjançant les mesures incloses en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
L’alcalde, José Benlloch, ha rebut en l’Ajuntament a representants de les empreses col·laboradores del projecte com són: Aliter Grup Renovables, Cerámica la Escandella, Ecopol Tech, Ingeniería Navarra Mecánica, Obres i Serveis Tex, Kerafrit i Lenz Instruments, i entitats com el Centre Tecnologic Lurederra, Universitat Jaume I (UJI), Fundació Institut de Recerca en Energía de Catalunya (IREC) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). En l’acte de presentació ha volgut agrair a “el conjunt de talent” reunit per desenvolupar ‘FOTO-CER’ i ha recordat com Vila-real, és una ciutat que valora i dona suport a la innovació i la ciència des de l’any 2009 quan va entrar en la ‘Red Impulso’: Ciutats de la Ciència i la Innovació. De fet, l’any 2011 es va convertir en la primera ciutat de la província de Castelló amb la marca ‘Ciutat de la Ciència i la Innovació’ i des de llavors, col·labora amb nombroses entitats que persegueixen el repte de millorar la societat amb idees sostenibles.
La ciutat de la Plana Baixa va apostar per la innovació quan ningú s’atrevia a parlar amb terminis científics des de les administracions locals perquè “ni teníem ni tenim en l’actualitat competències en la matèria” però “si ho tenim en generar indústria, combatre els efectes mediambientals o en divulgar la ciència entre els més jóvens” per la qual cosa, projectes com aquest són necessaris per a continuar avançant com societat.