José Benlloch. Alcalde de Vila-real.
Hui, 9 d'octubre, els valencians i valencianes celebrem, com cada any des de 1977, la nostra diada. I, tanmateix, el 9 d’Octubre d’enguany no serà una diada qualsevol. Perquè la commemoració del poble valencià coincideix amb un període d’il·lusió, de canvi i d’esperança. Un període en el qual, a poc a poc, els vila-raelencs i vila-realenques, els valencians d’arreu la Comunitat, estem recuperant l’orgull de ser poble de què ens parlaven grans poetes de la nostra llengua com Vicent Estellés, Ovidi Montllor o Raimon, a qui enguany reconeixem amb la merescuda Alta Distinció de la Generalitat, juntament amb les víctimes del Metro de València.
Després d’anys en què els valencians i valencianes hem vist tacat el nom de la nostra terra amb casos de corrupció, balafiament de recursos i amiguismes, el 9 d’Octubre de 2015 arriba per fi de la mà d’un Govern valencià que treballa per a unir i no per a separar, per a recuperar a poc a poc l’orgull d’aquesta terra, la identitat de territori obert, amable, net i honrat, que defensa les seues senyes d’identitat, la llengua, tradicions i cultura valencianes, sense complexos. Perquè la diada del 9 d’Octubre siga una festa de la unitat i un símbol de la voluntat del poble valencià de caminar units.
Dues de les activitats promogudes en commemoració de la diada caminen en aquesta línia: la jornada pel municipalisme que ha reunit al Palau de la Generalitat les viles ‘reials’ que, com Vila-real, formàvem part del braç reial de les antigues Corts del Regne de València; i la ronda de conferències amb què els consellers de la Generalitat han recorregut el país per a explicar la necessitat d’un nou model de finançament. A Vila-real, vull agrair particularment al conseller Vicent Marzà la seua presència a la ciutat per posar damunt la taula una qüestió que és de justícia: que els valencians no seguim rebent menys del que reben altres ciutadans de l’Estat espanyol. Que puguem dotar-nos d’un model de finançament que supere les limitacions de l’actual i ens permeta desenvolupar les nostres competències i potencialitats. Tenint, això sí, molt en compte que no hi ha prou amb un millor finançament: tant o més important que rebre més diners de l’Estat és gastar-los amb responsabilitat, prioritzant en allò més necessari, que són les persones i acabar amb les desigualtats socials. Precisament el que no hem tingut en dues dècades de governs del Partit Popular i que, en només uns mesos del Consell de Ximo Puig torna a instal·lar-se al Palau de la Generalitat.