El Pla de baixada d'impostos preveu bonificacions de fins al 95% de l'Impost de Béns immobles per als locals on se situen negocis
Castellón Información
Un total de 240 xicotetes empreses i autònoms de Vila-real han sol·licitat acollir-se a les bonificacions fiscals impulsades per l'ajuntament per a ajudar els negocis locals a alleujar els efectes de la crisi sanitària. El Pla de baixada d'impostos per a ajudar al comerç i l'hostaleria locals, presentat per l'alcalde, José Benlloch, el passat 1 de març, preveu bonificacions de fins al 95% de l'IBI per als locals on se situen negocis.
Les sol·licituds deuran ara ser revisades per a comprovar que compleixen amb els requisits: que en el local per al qual s'ha sol·licitat la declaració d'interés especial que permetrà la bonificació se situe un negoci i que s'aporte la documentació que acredite que la reducció de l'impost repercutirà en el negoci en el cas que el propietari no siga també l'amo de l'establiment comercial, a més d'estar d'alta a 1 de gener de 2021 i estar al corrent de pagament amb el consistori. El departament d'Economia, que dirigeix el regidor Xus Madrigal, destinarà personal específic per a agilitar al màxim els tràmits i poder resoldre com més prompte millor les sol·licituds.
Dirigit als sectors més afectats
El Pla de baixada d'impostos per a ajudar al comerç i l'hostaleria locals va dirigit als sectors més afectats per la Covid-19, especialment a aquells que han hagut de fer front de manera recent a tancaments d'activitat amb motiu de les restriccions per la covid, com l'hostaleria o els centres esportius, així com els afectats per altres circumstàncies com el tancament perimetral i restriccions d'horaris comercials. L'aplicació de bonificacions serà possible gràcies a la modificació de l'article 6.8 de l'Ordenança fiscal 1/2020 de l'IBI, aprovada el passat 2020, per a incentivar determinats sectors a través de la seua declaració com a activitats d'especial interés. En aquesta situació extraordinària de pandèmia, aquest canvi en l'ordenança permetrà aplicar una rebaixa de l'IBI als negocis afectats per la covid.
“Malgrat la complicada situació econòmica municipal, hem decidit fer aquest important esforç per a ajudar a sectors i empreses que han patit i estan patint molt amb les conseqüències d'aquesta pandèmia”, assenyala Benlloch, qui recorda que les bonificacions de l'IBI va ser un dels compromisos adquirits amb el sector de l'hostaleria i l'oci. A aquestes bonificacions, se suma també la concessió d'ajudes directes a l'oci nocturn, per valor de 50.000 euros, i els 1,2 milions d'euros de les ajudes Parèntesis del Pla Resistir de la Generalitat per als sectors més afectats per la covid; ajudes per a les quals l'Ajuntament aporta 192.000 euros. Finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, un total de 328 negocis han demanat les subvencions del pla Resistir, a més de les 14 sol·licituds d'ajudes a l'oci nocturn. L'exoneració de la taxa per a les terrasses, amb un cost estimat d'uns 180.000 euros, és una altra de les mesures adoptades per l'equip de govern durant aquest any de pandèmia per a ajudar a l'hostaleria local.
Finalitzat el termini per a sol·licitar la rebaixa fiscal, el passat 31 de març, s'han registrat 240 peticions, de les quals 74 es van registrar per via telemàtica i les altres 166, de manera presencial. Totes les sol·licituds s'estudiaran per part d'una comissió formada per tècnics dels departaments d'Hisenda i Economia i, una vegada valorat l'impacte econòmic de la mesura, es farà una proposta de bonificacions amb el major consens possible. Posteriorment, serà el Ple l'òrgan que aprove la declaració d'especial interés de l'activitat i el percentatge de bonificació de l'IBI.