L'alcalde eleva al Ple la proposta per a augmentar el conveni d'enguany davant el repunt d'atencions i la reducció de donacions
L'Ajuntament de Vila-real aposta per reforçar la seua col·laboració amb Càritas interparroquial, en el marc de l'aliança que manté el consistori amb les entitats socials, perquè el col·lectiu puga garantir una adequada atenció a les persones més vulnerables fins a final d'any. L'alcalde de la ciutat, José Benlloch, ha anunciat la decisió de proposar al Ple l'ampliació del conveni amb l'entitat vila-realenca fins als 50.000 euros després de la reunió que, al costat del regidor de Serveis Socials, Toni Marín, ha mantingut amb els responsables de Càritas per a avaluar la situació actual i analitzar la memòria de 2022.
Després d'aquesta trobada, i davant la situació actual d'increment de la xifra d'atencions i disminució dels ingressos procedents de donacions particulars, l'alcalde ha decidit, davant la sol·licitud de millorar l'ajuda per a enguany manifestada per Càritas, elevar una proposta al Ple del pròxim dimecres 30 d'agost per a incrementar el conveni previst en el pressupost de 2023. D'aquesta manera, l'aportació municipal a Càritas passarà dels 36.000 euros consignats inicialment en els comptes d'enguany, a un total de 50.000 euros. D'aquesta manera, l'equip de govern es mostra sensible amb l'encomiable labor que realitza Càritas i amb la realitat que està vivint l'entitat i els seus usuaris a conseqüència dels efectes en l'economia de la pandèmia de covid, i més recentment la Guerra d'Ucraïna, la inflació i l'augment de costos energètics així com de les hipoteques.
Amb aquesta ampliació del conveni, l'Ajuntament de Vila-real aposta per consolidar la seua aliança social amb Càritas –en la mateixa línia que manté amb les altres entitats socials: Creu Roja, Sant Vicent de Paúl i Joventut Antoniana- i que en tres anys quasi s'ha triplicat, amb un augment del 138%, passant dels 21.000 euros en 2020 als 50.000 euros amb els quals comptarà l'entitat en aquest 2023 amb l'aprovació d'aquest increment. En aquest sentit, cal recordar que ja en 2020, amb motiu de la pandèmia, l'aportació a Càritas interparroquial de Vila-real va passar de 21.000 a 30.000 euros, quantitat que es va mantindre durant els anys 2021 i 2022. En 2023, el pressupost aprovat per l'equip de govern municipal incloïa un conveni per valor de 36.000 euros, i ara la proposta és tornar a augmentar-ho fins a aconseguir els 50.000 euros.
L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha subratllat que “aquest govern, des de 2011, ha posat sempre a les persones primer, anteposant les necessitats socials, la qual cosa s'ha evidenciat en multiplicar per tres l'ajuda social i per cinc els convenis en el marc de l'aliança amb la societat”. En aquest sentit, el primer edil ha remarcat que “sempre ens llevarem d'on no faça falta per a ajudar al més necessitat” i ha tingut paraules d'agraïment a totes les persones que formen part de Càritas, amb el seu president Enrique Cortés, el vicepresident, Vicente Casabó, i tot el seu equip, el vicari general de la diòcesi i rector de l'Arxiprestal, Javier Aparici, -els qui van participar en la reunió amb l'alcalde- així com tots els voluntaris i voluntàries.
L'ampliació del conveni es finançarà amb romanents de 2022 que es van obtindre en el Pla de reajustament i priorització pressupostària presentat per l'alcalde al novembre de 2022 i que postergava o deixava per a més endavant alguns projectes de millora a la ciutat en previsió de tots els sobrecostos i necessitats sobrevinguts arran de la inflació, i especialment per l'augment de costos energètics per llum i gas.
Cal recordar que l'Ajuntament de Vila-real va passar de pagar 1,2 milions d'euros per la factura elèctrica a 3,2 milions l'any passat, un increment de costos energètics que també ha afectat les famílies i empreses. Aquesta circumstància va portar a l'equip de govern a optar per “estalviar el màxim i deixar per al futur, quan es donen millors condicions, la qual cosa no era urgent i imprescindible”. A més, l'alcalde també recorda la necessària “precaució i responsabilitat” davant “el temor que vagen arribant noves sentències dels empastres urbanístics del PP, com així està ocorrent”.
Finalment, l'alcalde ha posat també el valor el treball de la resta d'entitats socials, Creu Roja, Sant Vicent de Paúl i Joventut Antoniana, que, al costat de Càritas, “realitzen una gran i necessària labor, en col·laboració amb l'Ajuntament, que ens permet atendre i arribar on, per llei i burocràcia, desgraciadament nosaltres no arribem”. Benlloch ha avançat que, en breu, presentarà, al costat dels responsables de Càritas, la memòria de l'entitat durant 2022 per a donar a conéixer la gran faena que realitzen i animar a la ciutadania a col·laborar amb la seua solidaritat.