Benlloch explica que aquest plan contemplara mesures "dures" com l'aument de les sancions pels residus de les mascotes
RN/Castellón Información
L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha anunciat aquest matí que des de l'Ajuntament es va a impulsar a partir de gener, un Pacte Local Per la Neteja de la localitat amb la conseqüent constitució d'un 'Observatori sobre la neteja' que es reunirà "dos o tres vegades al any o més si es necessari", confirma Benlloch. Aquesta nova ens estarà formada per tots els agents necessaris i contemplarà accions en les quals ja estan treballant cinc professionals del projecte T’avalem. L'alcalde de Vila-real ha enumerat col·lectius com són les associacions de veïns, penyes, comerciants, representants de la indústria, del Consell Escolar, del Consell de l’Esport i clubs esportius i la Junta de Festes, entre altres organismes.
El mateix també ha explicat que la ciutat “ha patit una evolució molt potent en els últims temps, multiplicant per tres les activitats que es realitzen al carrer” i ha posat com a exemple els mercats, les festes o les competicions esportives que, “a més, atrauen moltes persones d'altres ciutats i també d'altres països de tot el món”.
Una activitat que, tal ha indicat, “acaba generant un impacte quant a la brutícia, cosa que ens preocupa i que hem intentat solucionar, incorporant noves eines i vehicles, però per a solucionar aquest problema fan falta dues coses: embrutar menys i netejar més”. En aquest sentit, ha lamentat que “molts ciutadans estiguen preocupats i nosaltres estem igual, perquè últimament hem tingut visitants de tot el món i de cultures que es prenen molt de debò la neteja i la imatge que perceben quan viatgen”. Així, ha assegurat que “no podem ser únicament una ciutat de primera en el futbol, també ho hem de ser en neteja, salubritat i bones condicions”.
L'esborrany d'aquest plan, podria estar en uns 15 dies, portarà com a eslògan Volem la vila neta i contemplarà mesures “dures” per a castigar les persones incíviques, especialment en relació als residus canins i a la generació de residus voluminosos. “Es necessita més civisme per part de tots, no pot ser que la gent porte els seus gossos a defecar als parcs, on hi ha xiquets, és una qüestió sanitària”, ha manifestat Benlloch. “És clar que l'animal no té la culpa, però els amos han de saber que hi ha parcs canins. Anem a fer més recintes, però s’ho van a haver de pensar bé abans de deixar que la seua mascota faça les seues necessitats en qualsevol lloc, ja que es va a modificar l'Ordenança de Convivència Ciutadana per a agreujar les multes i hi haurà noves patrulles específiques de proximitat per a vigilar aquesta qüestió”, agrega. El mateix ha parlat de l'aument de les sancions pels residus canins.
D'altra banda, el primer edil afirma que “de res serveix tenir un ecoparc quan la gent no ho utilitza, perquè prefereix deixar tirats les seues deixalles a la vorera”. “És lamentable que tenint un servei que, fins i tot, arreplega de manera gratuïta mobles i electrodomèstics voluminosos a domicili, encara hi haja veïns tan incívics, per la qual cosa anem a intensificar el servei de l'ecoparc mòbil, amb més amplitud d'horaris i, si algú no utilitza el servei a consciència, se li sancionarà amb duresa”, adverteix.