La proposta tan sols ha comptat amb el suport dels partits de l'equip de govern, PSOE i Unides Podem
A.K.Herrando/Castellón Información
El president de la Comissió d'Hisenda, Xus Madrigal, ha explicat en el ple extraordinari a què es deu la nova pujada de l’IBI en un 5% per al 2022 com és el no cobrament de les plusvàlues, el nou contracte de recollida de fem, la pujada en un 2% del sou dels funcionaris, les dues noves sentències per la gestió del PP o les despeses derivades de la pandèmia en la qual s’inclouen la neteja de les escoles o el Pacte del Renaixement per ajudar a les empreses locals. I encara que reconeix que “no és una decisió agradable, tampoc seria responsable paralitzar la ciutat i el seu futur”. Per tot això, demanava “coherència” a l’oposició encara que ja coneixia que votarien en conta, però “en el proper ple vindran en la carta dels reigs mags demanant ampliar l’horari de l’autobús, obrir els pavellons esportius, mantenir neta la ciutat… Però tot això té un preu”.
Els costos desgranats es deuen a:
- 400.000 euros per la pujada del salari dels funcionaris
- 950.000 euros pel nou contracte de residus i neteja viària
- 223.000 euros per al contracte programa de Serveis Socials
- 250.000 euros per l'increment del 3% en el cànon de Reciplasa per al tractament de residus
- 180.000 euros per al reforç de neteja en col·legis
- 100.000 euros més per a les entitats socials
- 500.000 euros per a les accions del Pacte local pel renaixement
- 250.000 euros per als plans d'ocupació cofinançats amb la Generalitat Valenciana i la Diputació
A això s'uneix una reducció d'ingressos, a conseqüència principalment de la supressió de l'impost de plusvàlua, que impactarà en 1,6 milions en els comptes municipals.
La proposta tan sols ha comptat amb el vot a favor dels dos equips que conformen el Govern, el PSOE i Unides Podem, mentre que han votat en contra Vox, Ciutadans, Compromís per Vila-real i el Partit Popular. José Ramón Chalmeta explica que vota a favor per la “necessitat de tindre i mantenir uns serveis públics de qualitat per tal de garantir la igualtat d’oportunitats”. El regidor de Ciutadans, Domingo Vicent, considera que s’hauria de posar preu a tot allò que “es ven com gratuït” com són els concerts en festes o el bus groguet. Mentre, Irene Herrero, de Vox recorda que l’IBI ha augmentat un 25% des que el PSOE governa, per la qual cosa des de Vox s’oposaran a aquesta pujada en les administracions, en els carrers i “si és necessari, en els tribunals perquè la ciutat deixe de ser un infern on els veïns tenen l’obligació de pagar i callar”.
Per altra banda, Maria Fajardo, portaveu de Compromís per Vila-real, assegura que no poden acceptar aquesta proposta perquè “no tots gaudim de les mateixes condicions”. I és que, tal com també assegura Domingo Vicent, Vila-real té un problema de valoracions catrastals perquè no estan ben valorades i “paguem més del que deuríem”. Per últim, des del PP, Adrián Casabó, considera que aquesta pujada “arriba en el pitjor moment per les famílies” i mentre altres ajuntaments congelen la contribució, Vila-real l’augmenta. El líder de l'oposició creu que això ocorre perquè “la resta d’alcaldes estan al carrer i no són enemic dels veïns”. Acaba afirmant que aquest “és el màxim històric de la contribució i cap alcalde l’ha pujat tant, la qual cosa tampoc es reflecteix en el manteniment dels carrers”.
Davant d’aquestes acusacions, l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, acusa Vox i PP “d’absoluta demagògia i falta de servei públic, lluiten per dir la barbaritat més gran”. I encara que discrepa del discurs de Ciutadans perquè “deixaríem de ser una ciutat competitiva”, reconeix que tant aquest partit com Compromís han aportat un discurs moderat. “Mentre que el PP i Vox s’atreveixen a mentir de la pitjor manera: l’IBI no ha augmentat un 25% en cap cas a Vila-real”. A més, ha explicat en el plenari que les úniques dues diferències entre Vila-real i la resta de ciutats són: que no han tingut “la desgràcia de què el PP els arruïnara i que el 80% de les ciutats tenen taxa de fem a diferència de nosaltres”. I acaba el seu discurs: “si haguera de treballar per la ciutat que vostés han plantejat ací, me n’aniria demà mateix”.
Aprovat el préstec de 3,1 milions d'euros
D'altra banda, el Ple també ha donat llum verda a l'adjudicació a Caixa Rural Vila-real de l'operació de préstec de 3.171.860 euros amb la qual el consistori podrà fer front a inversions de futur per a la ciutat com l'expropiació de terrenys per a la construcció del quart institut, la finalització de les obres del bescanviador de transports en l'estació de Renfe, la rehabilitació de l'alqueria de Botànic Calduch, el trasllat del servei d'Atenció i Tràmits al Gran Casino o la remodelació dels antics jutjats per a traslladar la regidoria d'Economia i el departament de Tresoreria; a més, aquest crèdit permetrà abonar les dues últimes sentències judicials derivades de la gestió urbanística del PP per a l'obertura de l'avinguda Portugal i la construcció del jardí de Jaume I en 2009 i 2010, que ascendeixen a prop de 1,4 milions d'euros.
El préstec se subscriurà a interés d'Euríbor + 0,51, amb un termini d'amortització de 10 anys i dos anys de manca. L'adjudicació d'aquest préstec s'ha aprovat amb els vots a favor del PSPV, Unides Podem, Ciutadans i Compromís, i l'abstenció de Vox i PP.