La localitat acollirà el correllengua escolar i un acte cívic
L’Ajuntament de Vila-real, a través de la Regidoria de Normalització Lingüística, des de l’any 2015 ha donat un nou impuls a l’arribada de la flama del Correllengua a la nostra ciutat amb una programació molt completa adreçada tant a la comunitat educativa com a la població en general, amb la col·laboració d’Acció Cultural del País Valencià.
La flama del Correllengua arribarà als centres educatius de la ciutat els dies 3, 4 i 5 d’octubre acompanyada de representants d’ACPV i de l’espectacle d’animació La senyora Tragamots de la companyia Xarxa Teatre.
Aquest espectacle teatral itinerant arribarà cada dia a cinc escoles, de manera que, al cap dels tres dies de realització, haurà visitat tots els centres educatius d’infantil i primària de la ciutat. Els alumnes de cada escola seran els encarregats de llegir el manifest en defensa de la llengua i seran els portadors de la flama al seu centre educatiu.
Correllengua cívic 2023
L’altra vessant del Correllengua és la celebració d’un acte cívic a la plaça Major. El Correllengua cívic tindrà lloc el divendres 6 d’octubre de 2023, amb la programació següent:
A les 19.00 h, al carrer de Bayarri, concentració i cercavila fins a la plaça Major amb la participació d’autoritats, societat civil, el Grup de Dolçainers i Tabaleters El Trull, la Colla Gegantera de Vila-real i la companyia Xarxa Teatre.
A la plaça Major, lectura del manifest a càrrec de Javi Andreu i Manu Flores, president i vicepresident de la Congregació de Lluïsos de Vila-real, entitat que enguany celebra el seu 150é aniversari.
A continuació, espectacle d’animació La senyora Tramagots,a càrrec de Xarxa Teatre.
La regidora de Normalització Lingüística de Vila-real, Noelia Samblás, es manifesta molt satisfeta per poder oferir una vegada més la tradicional celebració del Correllengua a la nostra ciutat amb la implicació d’una companyia de teatre local, en aquest cas Xarxa Teatre, «ja que el format que presentem a Vila-real ha tingut una molt bona acollida pels centres educatius".
"Per això, i recuperat el seu format en 2022, després de la pandèmia, és per a nosaltres tota una satisfacció portar novament als col·legis la flama de la llengua amb teatre i un espectacle visual, amb segell local, per a posar en relleu les arts escèniques vila-realenques, perquè pensem que és la manera en què els xiquets i les xiquetes acullen millor el Correllengua i valoren cada dia més la importància de cuidar i estimar la nostra llengua. Igualment agraeix la participació i implicació dels Lluïsos, entitat que sempre ha defensat la nostra llengua, que enguany compleix 150 anys d’història i que és la que manté viva una revista parlada, Camino, 100% en la nostra llengua i única a la província de Castelló".