Noticias Castellón
lunes, 25 de noviembre de 2024 | Última actualización: 23:18

L’Ajuntament de Vila-real presenta una demanda judicial perquè s’anul·le la venda de l’Hostal del Rei per ser "il·legal"

Tiempo de Lectura: 6 minutos, 21 segundos

Noticias Relacionadas

L'immoble és l'únic Monument Nacional de la ciutat i Benlloch lamenta les condicions en les quals es va produir l’operació per part de Bankia. Considera que s'ha vulnerat la llei de Patrimoni, com el dret de preferència de l’Administració. L’alcalde planteja diverses opcions, que passarien per la incorporació de l'immoble al patrimoni nacional, i la seua cessió per a l'ús municipal, o bé per pactar fórmules que permeteren l'Ajuntament fer front al pagament a diversos anys

Castellón Información/S.N.

En els últims dies han sorgit informacions en mitjans de comunicació al voltant de l’Hostal del Rei, al qual es ‘responsabilitzava' d’haver propiciat un enfrontament entre l’Ajuntament i Bankia, que el va vendre a un particular. L’alcalde, José Benlloch, ha donat explicacions aquest matí davant els mitjans de comunicació i ha indicat que va fer arribar una resolució perquè no es registrara el canvi de propietari, malgrat que finalment es va fer efectiva la modificació en el Registre de la
Propietat, contrariant així la voluntat del consistori.
En resposta a açò, el 30 de gener de 2018 es va presentar una demanda als jutjats per a reclamar la nul·litat de la venda de l'Hostal del Rei a un particular, en considerar que s'ha vulnerat la llei de Patrimoni, com el dret de preferència de l'Administració, i amb l'objectiu que l'immoble, l'únic Monument Nacional amb què compta la ciutat, part indissoluble de la plaça porticada de la Vila i un dels pocs vestigis de l'època fundacional de Vila-real, siga de tots els vila-realencs i vila-realenques. A més, s’afegeix a les al·legacions que Bankia és una entitat amb un 60% de propietat estatal, que per tant és de tots i que l’Estat hauria de tindre sensibilitat i cooperació amb l’administració local, que no ha sigut així.

benlloch demanda hostal del reiBenlloch ha manifestat la voluntat del consistori d'arribar a un acord que evitara la via judicial. "El nostre objectiu és salvar l'Hostal del Rei i la millor manera de protegir el patrimoni és que siga de tots, per això la campanya, però hem d’anar més enllà”, assenyala. Benlloch ha plantejat diverses opcions, que passarien o bé per la incorporació de l'immoble al patrimoni nacional, i la seua cessió per a l'ús municipal, o bé per pactar fórmules que permeteren l'Ajuntament fer front al pagament a diversos anys i sense hipotecar la ciutat. 

“És l'únic edifici declarat Monument Nacional per part de l'Estat a Vila-real, i ara Bankia -que és l'Estat perquè està nacionalitzada- ho ven de mala fe i sense considerar oferir l’immoble al consistori, a pesar que la llei fixa que en primera instància s’han d’assabentar el Govern central, la Comunitat i l’administració municipal. No ho van notificar en les formes que es dicten ni van respectar els terminis, ja que han d’esperar fins a dos anys per a realitzar una operació d’aquestes característiques”, ha assegurat. L'alcalde ha assegurat que l'entitat fonamenta el seu procedir en el fet que no considera l'edifici Monument Nacional, sinó tan sols els porxes. "És un disparat, ja que l'Hostal se sustenta en els pòrtics, però encara així vam sol·licitar informes al Ministeri de Cultura i a Conselleria que així ho certifiquen", apunta.

Història

L'edifici de l'Hostal del Rei, situat a la plaça porticada de la Vila, va ser declarat Monument Nacional l'any 1974. També ha recordat la història de Bankia que va nàixer en 1978 sota el nom de Bancaixa com una entitat de caràcter social i benèfic, auspiciada pel Govern de la Generalitat amb diners de tots els valencians. “La gestió centrada en el malbaratament de Zaplana i Camps la va portar a la ruïna i va haver de ser rescatada amb els diners de tota la ciutadania i intervinguda per l’executiu central i és un 60% propietat estatal i, per tant, de tots els espanyols, però malgrat això la seua trajectòria en els últims anys ha estat molt allunyada de l’objecte amb la que va sorgir”, ha lamentat.

Per altra banda, el primer edil, puntualitza que “salvar” l'entitat va tenir un cost per als ciutadans de 13.000 milions d'euros (40.000 milions, el rescat de la banca). “Quan es va tancar l'oficina de Bancaixa que estava situada als baixos de l'hostal, ja ens vam interessar per l'edifici, però la situació econòmica de la ciutat era molt complicada. El que demanàvem és que l'Hostal del Rei no es tractara com a qualsevol solar, perquè és un edifici de gran valor cultural, patrimonial i emotiu per als vila-realencs; i que no es tractara l'Ajuntament, que són tots els ciutadans, com a qualsevol altre postor. En lloc d'açò, el que va haver-hi és un tracte de mala fe i un absolut desconeixement del funcionament de les institucions públiques, citant-nos a acudir un dia i a una hora determinada amb 600.000 euros en la butxaca; cosa que ens sembla intolerable”, lamenta.

Amb aquests antecedents, l'Ajuntament de Vila-real va interposar el passat 30 de gener la demanda als jutjats, que ha recaigut en el número 5 de Vila-real, sol·licitant l'anul·lació de la compravenda, amb l'objectiu de tornar a la situació inicial i poder reprendre les negociacions. “Una vegada aconseguim la reversió, la nostra primera opció és que l'Estat no venga l’Hostal del Rei i que, a través d'algun tipus d'acord, puga cedir-se a l'ús municipal sense cost per a la ciutat. Però estem oberts a valorar totes les opcions, sempre que, en el cas que ens haja de costar diners, puguem arribar a un acord que done facilitats de pagament a diversos anys i que no ofegue el futur de Vila-real”, apunta. “No tenim gens d'interés a judicialitzar aquesta qüestió; el nostre objectiu és salvar l'Hostal del Rei i, si existeix la possibilitat d'arribar abans a un acord que garantisca aquestes premisses, analitzarem totes les opcions”, conclou Benlloch.

Així, el consistori ha emprès dues vies, una centrada a intensificar la campanya ‘Salvem l’Hostal del Rei’, d’un caire més polític i que pretén explicar la “poca sensibilitat que ha tingut l’estat i també l’entitat i per altra banda una judicial, que és la demanda per sol·licitar la nul·litat de l’operació de venda i que va ser admesa el 21 de febrer, al que segueix la demanda de la documentació pertinent a Bankia i les fases de procediment ordinari d’un juí civil. “Estem segurs que la justícia ens donarà la raó, ja que tot el procés s’han desenvolupat d’una manera escandalosa, no obstant això seguim preferint arribar a una solució mitjançant el diàleg”.

Per últim, l’alcalde conclou: És que els vila-realencs no tenim dret a què l'Estat tinga patrimoni a la ciutat, que puga cedir per a l'ús del municipi? Que els seus serveis estiguen centralitzats per una qüestió d’eficiència i no tresoreria en un edifici i l’Oficina d’Atenció al Consumidor en altre, com és el nostre cas. En l’Hostal del Rei i el Gran Casino, només separats per un habitatge, podríem ubicar nombrosos serveis, que la Vila-real d’ací a deu anys, amb un nombre major d’habitants, agrairia a l’actual equip de govern”. “Que el Govern no ens maltracta prou amb la comissaria, amb l'estació de tren o amb la rotonda d'accés a la ciutat? Fa 40 anys que l'Estat no sap on està Vila-real”, lamenta l'alcalde.