El document ha comptat amb els vots a favor de PSOE i Unides Podem i l'abstenció de Ciudadanos
A.K.Herrando/Castellón Información
El plenari extraordinari ha debatut sobre el pressupost del 2022. Un pressupost “centrat en els serveis públics” que suma 52.550.000 euros.
L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha explicat que aquest pressupost té quatre objectius fonamentals com són garantir i millorar els Serveis Públics, entre els quals en deu anys s’han triplicat les zones verdes i els poliesportius, s’han ampliat les zones culturals com el Teatre Tagoba i en qüestió de transport, “tenim un autobús únic i gratuït”. El segon objectiu és “reduir l’endeutament sense hipotecar a futures corporacions”, per la qual cosa, en aquest pressupost garanteixen la baixada del 68% al 57% d’endeutament. El tercer és tindre capacitat de resposta a la pandèmia i mantenir la gratuïtat de taxes en les terrasses i les taxes administratives, mesures per “tirar endavant l’economia local”. Per últim, el quart objectiu és “intentar no tirar ni un pas enrere com ciutat” i en aquesta intenció es continuarà endavant amb projectes com la creació de l’institut integrat d’FP o el quart institut de Vila-real.
Aquest pressupost ha comptat amb l’abstenció de Ciudadanos, els vots en contra de Compromís per Vila-real, PP i Vox i els vots a favor de Unides Podem i el PSOE.
Des de Ciudadanos, el seu portaveu, Domingo Vicent, ha explicat que es mostren en contra d’un pressupost que augmenta la contribució “sobretot quan no van escoltar algunes de les nostres alternatives” a més de recalcar que “mentre no s’inverteix en neteja o manteniment de jardins, es subvencionen altres serveis”. També ha destacat la falta de transparència de l’Ajuntament de Vila-real que fàcilment es comprova des de la web del consistori en la qual “alguns enllaços no funcionen i altres no són actuals”.
Per altra banda, crida l’atenció al grup el gros de la pujada destinat a personal i serveis, en el qual en els últims anys s’observa un augment del 25% en les nòmines, però aquest augment “no és notable en una millora del servei” i “són molt el que ens costen les nòmines, i per això és més important que mai que es coneguen les funcions i els incentius de cada lloc de treball”. Així mateix, considera que “hauríem de conéixer bé El regidor també ha fet notar que “encara que el subministrament elèctric baia quan és una de les excuses per pujar l’IBI”.
A aquesta última observació del document pressupostari se suma Maria Fajardo, portaveu de Compromís per Vila-real, qui ha aportat un discurs amb un to que l’alcalde ha agraït. La regidora explica que tampoc poden votar a favor a un pressupost que puja la contribució, ja que encara que “és cert que han vingut sentències que afecten el pressupost, es podria haver previngut la seua arribada per anar retallant d’altres partides”. Així mateix, en altra de les intervencions, Fajardo ha volgut aportar alguns plantejaments per al futur com és una possible regulació dels preus de l’habitatge perquè “encara que no és competència municipal, tenim molt espai buit pels preus i la gent que se’n va altres poblacions ho fa precisament per aquest motiu i no per la pujada d’impostos”.
Per altra banda, Hèctor Folgado, en substitució del portaveu Adrián Casabó que es troba confinat per haver donat positiu en la Covid-19, ha argumentat que després de fer un anàlisi profund per conéixer que aporta aquest pressupost als veïns de Vila-real, vol demostrar la falta de fiabilitat del document que va a “alterar-se, reduir-se o no executar-se, tal com va passar en propostes de l’any passat”. Entre aquestes destaquen l’aliança amb la societat civil en la qual “no s’ha acomplit la paraula donada”, ja que els clubs esportius els han informat que “no han cobrat ni un euro” per la temporada 2020-2021, tampoc han arribat a temps les ajudes per la matriculació dels xiquets, doncs “ara es comença a pagar la matriculació de 2020”.
Per part de Vox, la portaveu Irene Herrero, ha fet una esmena que no ha comptat amb el suport de cap formació del consistori i en el que indicava que el pressupost arribava tard i que era un “projecte que maquilla les despeses i ingressos”. A més d’assegurar que seria “una hipoteca per a futurs alcaldes i veïns”.
Finalment, Benlloc ha destacat altres aspectes del pressupost com la dotació de 250.000 euros per a la Mesa del pacte local pel renaixement, que des de 2020 ha impulsat accions de recuperació i lluita contra la covid per import d’1 milió d’euros. En l’apartat d’inversions, que ascendeix a 1,5 milions d’euros, la prioritat és el pagament de sentències de l’urbanisme heretat del PP, que ascendeixen 870.000 euros, i que es pagaran amb càrrec a una operació de préstec. A xicotetes inversions es destinen 285.000 euros de recursos ordinaris. A més, també s’inclouen 360.000 euros per a la reforma de l’alberg de la Mare de Déu de Gràcia, amb una subvenció de la Diputació de Castelló.
D’altra banda, el Ple també ha donat llum verda la plantilla pressupostària de 2022 que, tal com ha explicat el regidor de Recursos Humans, Álvaro Escorihuela, contempla la creació de 27 places i l’amortització de 25 amb l’objectiu de reforçar i optimitzar el personal municipal dins de les possibilitats econòmiques de l’Ajuntament. L’edil ha agraït la labor dels empleats municipals i les aportacions dels sindicats en el debat sobre la plantilla del consistori.