Castellón Información
L'endeutament de Vila-real se situarà en 2017 en un 46,76%, un percentatge que suposa una reducció de 25 punts des de l'any 2011, quan l'equip de govern actual va assumir les regnes del consistori. En concret, el deute financer municipal es va situar en 2011 en un 72%. “Amb molt esforç i responsabilitat, en els últims anys hem aconseguit reduir l'endeutament progressivament fins a situar-lo en 2017 en una previsió del 46,76%, un percentatge que ens dóna major seguretat i garanties per a afrontar els reptes del futur, com podria ser l'arribada de fons europeus per al desenvolupament de l'estratègia DUSI”, valora la regidora d'Hisenda, Sabina Escrig.
La reducció del deute amb les entitats financeres ha sigut gradual i contínua, passant del 72% al 65% en 2012 i el 59,46% en 2013. Els anys següents, l'endeutament es va reduir encara més, fins al 50,49% (2014) i 47,04% (2015), mentre que en 2016 es va produir un lleuger repunt fins al 50,03% motivat per la baixada de la contribució. Sobre aquest tema, Escrig recorda que el càlcul de l'endeutament depén dels ingressos, per la qual cosa en eixe exercici, en reduir-se els ingressos municipals, el deute va augmentar lleugerament. Per a aquest exercici, les previsions són novament a la baixa, amb una reducció de més de tres punts pel que fa al 2016.
“És important recordar que aquestes xifres serien encara més baixes si no haguérem de fer front cada any al préstec de 20 milions d'euros que va subscriure el Partit Popular en la seua última etapa al capdavant del consistori; un préstec milionari del que no van pagar ni un euro i que ara ens costa cada any a tots els vila-realencs quasi un milió d'euros en interessos als bancs, a més dels dos milions d'amortització anuals”, incideix la regidora d'Hisenda, qui recorda també que, amb aquest préstec, el deute viu de l'Ajuntament de Vila-real va passar del 7% al 72% de 2011.
“Quan vam arribar a l'executiu local vam heretar un endeutament històric i, amb molt esforç i en un exercici de màxima responsabilitat, el deixem ara en menys del 47%, molt per baix del límit legal, la qual cosa ens dóna un marge ampli de maniobra i ens permet tenir uns comptes sanejats, amb l'objectiu d'aconseguir en 2017 el reequilibri pressupostari”, conclou Escrig.