Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 13:09

Vila-real porta al ple el Pla econòmic financer per a rehabilitar l'alberg del Termet i ampliar els seus usos amb el Pla 135

Tiempo de Lectura: 6 minutos, 13 segundos

Noticias Relacionadas

Benlloch assegura que des del punt de vista dels ingressos es compta amb l'aval dels serveis tècnics per a no apujar cap impost i l'única mesura que es contempla en el document és fer un pla especial per a la millora de la recaptació amb la incorporació de personal ser efectiva a partir de 2019, servirà per a recaptar fins a un milió d’euros. El document, que s’aprovarà en el pròxim Ple ordinari, contempla el pagament de sis milions d’euros per a minimitzar problemes urbanístics  

Castellón Información/S.N.

Fa uns dies es va conèixer que l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, havia informat en Junta de Portaveus del nou Pla econòmic financer que permetria, entre altres qüestions, optar als 180.000 euros que ofereix la Diputació dins del segon Pla 135 i que l’Ajuntament destinarà a una inversió financerament sostenible, és a dir, que no requerisca cap despesa de manteniment al llarg del temps. En aquest cas, l’equip de govern ha optat per donar llum verda al projecte de rehabilitació de l’alberg del Termet, un ambiciós projecte que aposta per l’eficiència energètica i l’accessibilitat que ampliarà els seus usos i el farà més atractiu per a celebrar esdeveniments, jornades i trobades. A més, aquest Pla s'aprovarà en el pròxim ple ordinari i permetrà també “reequilibrar els comptes i congelar impostos, a més de tindre un poc de camí avançat per a quan el pressupost estiga vigent, ha indicat l’alcalde.

El document ha sigut elaborat per l'equip de govern després de recuperar la senda de l'estabilitat pressupostària en el primer trimestre de l'any i amb motiu d’haver finalitzat amb dèficit el passat exercici i no amb superàvit. “Volem finalitzar l'any amb equilibri, complint la llei i evitant perdre oportunitats per a la ciutat, per açò, per responsabilitat i per prudència, anem a aprovar aquest pla, que contempla què anem a fer amb els diners que tenim”, explica. D'aquesta manera, l'informe assenyala que dels 1,9 milions de romanents, 800.000 euros es reserven per a “completar serveis de les regidories, portant-ho a despesa corrent”. La resta, 1,1 milions, “s'utilitzaran per a minimitzar l'impacte dels empastres urbanístics del PP, negociant amb propietaris i fent front a deutes, a més de per a pagar el capítol sis d’inversions”, indica Benlloch.

A més, el pla incorpora els 4,3 milions de l'últim préstec aprovat, que “també serviran per a fer front a sentències del jurat d’expropiació, a més de la penúltima quota del Gran Casino, i per a asseure's a negociar amb propietaris afectats per a arribar a acords de pagament a terminis”. L’alcalde també avança que la pròxima setmana començaran les negociacions.

D'altra banda, s'han reservat 400.000 euros d'una altra modificació de crèdit “també destinats a pagar empastres heretats de la gestió urbanística del PP”. “En total són al voltant de sis milions d'euros els que es destinaran a pagar el que uns altres van generar, a seguir gestionant el passat, que segueix molt present”, indica Benlloch.

No obstant això, el primer edil assegura que des del punt de vista dels ingressos es compta amb l'aval dels serveis tècnics per a “no apujar cap impost, per la qual cosa podrem aprovar aquest pla amb el compromís de seguir com estem en matèria de recaptació, ja que a més el primer trimestre de l'any ha acabat amb estabilitat”.

Ampliació d’usos de l’alberg del Termet

En aquesta línia, afig que l'única mesura que es contempla en el document és fer un pla especial per a la millora de la recaptació amb la incorporació de personal. Tal com explica l'alcalde, la situació econòmica actual “permet treballar en el cobrament de deutes amb l'Ajuntament, tant en l'àmbit d'empreses que van entrar fa anys en concurs de creditors com amb altres organismes, ja que ara hi ha més possibilitat de saber a qui pertanyen certs terrenys o solars que en el seu moment podien estar en diverses mans, bancs o fons”. Aquesta mesura, que podrà ser efectiva a partir de 2019, servirà per a recaptar fins a un milió d'euros, aproximadament, “ajudant al fet que no calga apujar cap impost”.

L'aprovació d'aquest Pla econòmic financer permetrà donar eixida a un altre tràmit que s'aprovarà en el mateix Ple. Es tracta de la presentació d'un projecte que concorrerà al Pla 135-2 de la Diputació, dotat amb 180.000 euros. El primer pla es va destinar a la segona fase de la cafeteria cultural del Molí la Vila que permetrà completar l’anomenat barri del coneixement que alberga diversos col·legis, la BUC, seu d’altres centres universitaris com la UOC i càtedres de l’UJI, i la UNED, i que a més incorporaria un estany amb flora i fauna autòctona. “En aquest cas hem decidit que amb el pressupost es realitzarà la rehabilitació, millora i ampliació d'usos, sota criteris d'eficiència energètica de l'Alberg municipal de la Mare de Déu de Gràcia”, explica Benlloch. “És una joia que tenim en la ciutat en el paratge protegit, amb vistes privilegiades, i que utilitzen unes 2.000 persones cada any, però que si estiguera en les millors condicions quant a climatització i si li donàrem una ampliació d'usos, podria ser més utilitzat, estalviaria costos i fins i tot seria rendible”, assegura.

Benlloch apunta que es pretén fer un projecte modern, basat en la rehabilitació del recinte, l'eficiència energètica i que aposte per l’accessibilitat, fent-lo encaixar amb el que es denomina inversió financerament sostenible, ja que no hi hauria cap despesa de manteniment derivada. L’actuació inclouria la restauració dels desperfectes dels balcons des del punt de vista arquitectònic. També es dotaria l’espai d’un saló d’actes o multiusos que obriria les seues possibilitats a altres utilitzacions al llarg de la setmana al marge de les entitats que el gaudeixen en caps de setmana, “incrementant la recaptació per les taxes d’ús”. El projecte inclou la millora de la cuina i el menjador. Es modificarien finestres i altres eixides per a no perdre la calor dels sistemes de calefacció durant l’hivern I un espai totalment a l’aire lliure de 100 metres que estaria tancat per un sistema de PVC que imitaria al vidre i que donaria a la plaça del pastoret, que seria l’accés principal. “Aquest disseny suposarà un estalvi d’energia, ja que no hi hauria necessitat de cap llum artificial de dia”, indica l’alcalde.

El 7 de juliol és el dia límit per a presentar el projecte a Diputació, per això es presentarà en el pròxim ple municipal. “Aquesta ajuda no podríem destinar-la a un nou parc o la millora del clavegueram, com ha proposat Ciutadans, ja que no pot haver-hi cap despesa extra en el cas dels Ajuntaments amb dificultats econòmiques com el nostre. En aquest últim cas, està clar que votarem en contra perquè d’entrada estaríem incomplint un dels requisits, així que lamente que un representant públic no tinga coneixement de com funcionen les administracions, a més que per a donar solució al clavegueram ja hi ha altres actuacions en marxa de les que donarem compte aviat”, conclou.