L’alcalde afirma és una decisió entre dues administracions però la sensació que acompaña que ha al procés que el resultat ja està pres "no em pareix correcta"
Castellón Información/Soumaia Nejjar
L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha abordat el recent anunci del resultat de l’informe de la ubicació de l’estació intermodal que s’ha decantat per Castelló en lloc de Vila-real, encara que no és definitiu perquè la decisió final ha de passar pel Ministeri de Foment del Govern d’Espanya.
“La paraula que defineix aquesta situació és desorientació. Des de Vila-real sabem el que és lluitar i patir i haver de cerca el nostre espai i reivindicar els nostres interessos com a ciutat gran que som, que ha aconseguit estar on està sense l'ajuda de ningú, amb el treball dur dels seus veïns i les seues veïnes. Una ciutat tremendament discriminada en la història en inversions i que el progrés de les quals i desenvolupament ha estat encapçalat pels seus veïns”, ha lamentat l'alcalde de Vila-real, José Benlloch. Ha enumerat la [falta] d'infraestructures a la ciutat com l'estació, de la qual ha dit que és “lamentable”, l'entrada lamentable a Vila-real perquè “som l'única ciutat a la qual no s'accedeix mitjançant rondes com és el cas de Borriana, Nules i Castelló i no està circumval·lada amb quatre carrils i les mesures de seguretat pertinents. Mentre que per a arribar o eixir de Vila-real s'han de travessar camins rurals per a cabres i encara així gràcies a l'esforç de la ciutadania i a la seua tenacitat s'han creat empreses internacionals i un equip de futbol en primera”.
Benlloch ha incidit en que és una infraestructura prioritària per a la ciutat. “Creiem que tenim arguments suficients per a defensar-la i hem participat en el procés complint tot el requerit. El que no podem entendre és que s'haja donat a conéixer el resultat de l'informe però sense que l'Ajuntament de Vila-real tinga una notificació oficial de la decisió, sense que la ciutat conega els detalls d'aqueix informe i ho tinguem en les nostres mans. S'ha donat per fet que l'Estació *Intermodal vaja anar parar a Castelló i fins i tot ha aparegut aquesta informació en alguns documents de Conselleria i del Ministeri del Govern d'Espanya en els mesos previs, una clara mostra de deslleialtat institucional i nosaltres encara sabent açò hem mantingut una postura seriosa en tot el procés però evidentment no es pot permetre que ens citen a una reunió per a fer-nos coneixedors del resultat de l'estudi i de les dades més rellevants llançats per ell i és que la realitat és que estem molt igualats amb Castelló però en l'estudi s'inclinen per aquesta”, ha assegurat.
D'altra banda ha volgut recalcar que la decisió final es prendrà en una comissió que s'ha de crear per a tal fi i que l'última paraula la prendran conjuntament govern valencià i central, tal com diu la llei. “I en acabar la reunió a Castelló, quan encara em trobava de camí a Vila-real, els mitjans m'estaven cridant per a preguntar-me sobre els resultats que els havien arribat per mitjà d'una nota de premsa. Em reafirme en les meues declaracions, em sembla intolerable com s'han desenvolupat els esdeveniments i crec que no és la forma d'actuar. Ara com ara no hi ha cap decisió presa i l'única cosa que hi ha és un informe de la taula i defendrem dos drets que tenim: primer que puguem defensar els nostres arguments i demostrar per què Vila-real és la millor opció i el segon que tinguem les mateixes oportunitats en el procés i que aquest siga net i transparent, però lamentablement tal com s'estan plantejant no ho està sent. Els interessos de la ciutat de Vila-real estaran ben defensats pel seu equip de govern i per tant els nostres drets fins a on faça mancada. No podem recórrer res perquè no s'ha pres cap decisió i no podem discutir cap element objectiu perquè no hem tingut la possibilitat d'estudiar aqueix informe, per tant estem ens trobem en una situació d'indefensió davant una possible decisió que ens deixa bastant perplexs per com s'està produint”, ha manifestat l'alcalde.
Per últim, José Benlloch ha incidit en una dada que es va donar durant l’encontre amb Maria José Salvador i Amparo Marco. “Durant la reunió vaig escoltar una informació errònia que encara hem de comprovar i és que el milió de metres quadrats que posem a disposició de la Intermodal enfront de Porcelanosa és sòl urbanitzable, quan això no és així, ja que és una zona urbana i està aprovada. Em consta per contra que Castelló no compta avui dia amb Pla General d’Ordenació Urbana, i els terrenys on s’ha d’ubicar s’hi han requalificar i no tenen eixos usos. Hi ha molts aspectes que no ens quadren i incongruències, malgrat que l'única cosa indiscutible és que Castelló té port i està al costat de la mar i Vila-real no en té, però a banda de tot això hi ha tota una sèrie de qüestions que ens haguera agradat ficar damunt la taula i avui dia no se’ns ha donat l’oportunitat per a fer-ho. Entenem que és una decisió política entre dues administracions però aquesta sensació que acompanya al procés que la decisió ja està presa no em pareix correcte per a Vila-real. Anunciar el guanyador del partit sense haver-ho jugat.
Compromís per Vila-real lamenta la decisió l’estació intermodal a Castelló i reclama l’estudi per a defensar els interessos de la ciutat
Ochando recorda que s’hauria d’haver creat una comissió mixta amb els ajuntaments i no s’ha fet i remarca que Vila-real és la millor ubicació per indústria, terrenys i menor impacte ambiental
Compromís per Vila-real lamenta la decisió de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori de situar l'estació intermodal de mercaderies a Castelló. Una notícia que es coneixia fa escasses hores i “amb l'agreujant, a més, d'haver-se remès directament als mitjans de comunicació sense donar-nos la possibilitat de consultar abans l'estudi de viabilitat”, manifesta el portaveu del grup municipal, Xavier Ochando.
“En cap cas s'ha lliurat el document oficial a l'Ajuntament perquè puguem revisar-ho, per la qual cosa anem a reclamar l'informe per a conèixer millor els detalls que han portat a prendre tal decisió”, indica.
No obstant açò, Ochando continua defensant que la millor ubicació és Vila-real. “Nosaltres sempre hem dit que no anàvem a intervenir i que són els tècnics, amb criteris objectius, els qui han de decidir on se situa, però la nostra ciutat té un component especial que la fa el lloc idoni per a comptar amb aquesta infraestructura, que beneficiarà a la nostra indústria i a la de tota la comarca i voltants, ja que som un dels tres principals punts del triangle de la ceràmica”, explica. A més, apunta que “no només tenim un potent mercat gràcies a la nostra indústria, sinó que tenim els terrenys preparats des de fa anys per a acollir l'estació i, si se seguiren uns criteris més centrats en l'impacte ambiental, estic segur que instal·lar-la a Vila-real generaria un impacte molt menor que fer-ho on s'ha decidit”.
No obstant açò, aquests no són els únics motius pels quals el portaveu nacionalista assegura que “anem a seguir reivindicant i treballant perquè es faça justícia amb Vila-real”. Ochando remarca que “una cosa que ens ha dolgut especialment és que vam quedar que es crearia una comissió mixta amb els ajuntaments implicats i la Generalitat no ha complit amb aquesta màxima”.
Finalment, destaca que “no es tracta d'enfrontar-nos amb la nostra ciutat veïna, ni tan sols amb l'ens autonòmic, ja que ací el que importa és que el corredor mediterrani es faça realitat aviat” i assegura que per a gastar-se el 80% del pressupost destinat al Corredor en connexions en l'àrea de Madrid, el Govern de Rajoy no ha tingut cap mirament, així que, al cap i a la fi, el problema continua en l'Estat, que té a la nostra ciutat i al País Valencià completament abandonats des de fa anys quant a infraestructures”.