La suma dels plans Resistir, Reactivem i el pacte pel Renaixement és de quasi 1,7 milions d'euros
Castellón Información
L'Ajuntament de Vila-real ha concedit durant l'any passat prop de 1,7 milions d'euros en ajudes directes amb la finalitat de pal·liar els efectes de la pandèmia en l'activitat econòmica de la ciutat. És el balanç que realitza el departament de Comerç, que xifra en 686 les subvencions concedides en les diferents convocatòries llançades des del consistori per a injectar liquiditat als negocis que més han patit les conseqüències de les restriccions i protocols de prevenció per la covid-19. Hostaleria i alimentació, al costat de comerços de vestir i calçat i serveis personals com a perruqueries copen el gruix d'aquestes ajudes amb un total de 472 sol·licituds aprovades per a aquests sectors.
Segons aquest balanç, la majoria d'aquestes ajudes corresponen al Pla Parèntesi, finançat amb fons de l'Ajuntament, la Generalitat i la Diputació, amb un total de 607 negocis beneficiaris, per un import total d'1.661.400 euros. El Pla Reactivem llançat per la Diputació de Castelló ha permés ajudar a 67 petites empreses i autònoms amb la concessió de 268.000 euros en subvencions. El tercer dels plans, amb finançament exclusivament municipal i fruit del consens en el marc de la Mesa del pacte local pel renaixement, ha estat dirigit al sector de l'oci nocturn, beneficiant a 12 establiments, per un import total de 50.000 euros.
La suma total dels tres plans arriba als 1.679.400 euros, “uns diners que esperem que hagen pogut alleujar la complicada situació per la qual travessen molts comerços, autònoms i petites empreses locals”, apunta el regidor de Comerç, Diego A. Vila. “Una de les prioritats en la gestió de la pandèmia per part de l'Ajuntament ha sigut, a més de col·laborar en tot el necessari per a contindre l'expansió del virus, evitar que cap negoci haguera de tancar la persiana a conseqüència de la crisi”, afig el regidor, qui admet que “encara que sabem que es tracta només d'un alleujament, hem intentant fer el major esforç possible donada la situació de les arques municipals, i esperem que aquestes subvencions ajuden les empreses locals a superar aquest punt mort”. Vila ha recordat que a més de les ajudes directes, el consistori ha injectat liquiditat als negocis locals a través de l'exempció de la taxa per ocupació de via pública de les terrasses, que suposa un estalvi de 360.000 euros en dos anys per als negocis d'hostaleria i oci. Així mateix, la bonificació del 95% de l'IBI dels locals d'hostaleria, comerç i serveis ha suposat a l'Ajuntament deixar d'ingressar prop de 400.000 euros, “que no han hagut de pagar les pimes i autònoms”.
Quant a la distribució de les ajudes directes, l'Ajuntament de Vila-real ha tingut en compte l'impacte de les mesures excepcionals adoptades pels governs central i autonòmic per a contindre l'avanç de la pandèmia des de març de 2020, incidint en aquells sectors que més limitada han tingut la seua activitat. En aquest sentit, l'hostaleria i els serveis d'alimentació i begudes són el sector que major nombre d'ajudes ha rebut, un total de 548.766 euros, per a 222 establiments de la ciutat. Per import de subvencions concedides li segueixen els negocis de serveis personals com a perruqueria, bellesa, cosmètica o tractaments, amb 148 sol·licituds aprovades per valor de 308.600 euros. En tercer lloc se situen els comerços de peces de vestir i calçat, amb 102 subvencions per import de 304.400 euros.
La resta d'ajudes s'han repartit de la següent forma: 13 per a negocis d'arts gràfiques (30.200 euros); 42 per a negocis de venda en mercats ambulants (80.600 euros); 15 per a establiments de comerç de llibres i periòdics (31.600 euros); 12 subvencions per a comerç de mobles i equipament de la llar (48.000 euros); dos per a empreses de transport de passatgers (4.200 euros); sis per a establiments d'allotjament (14.000 euros); 34 per a empreses de cultura, oci i entreteniment (79.634 euros); 40 per a negocis d'activitats esportives (100.400 euros); 24 per a empreses d'activitats educatives (73.800 euros); sis per a activitats turístiques (13.200 euros); i 20 per a comerços d'altres serveis com a floristeries, joieries o fotografia (42.000 euros).