En aquesta 34é edició, el festival compta amb 22 comanyies de teatre i un mestre de ceremònies
Laura Torlà/ Castellón Información
Un dels projectes culturals més importants de Vila-real està de tornada després de dos anys de restriccions a causa de la pandèmia: el FITCarrer. Els pròxims 6, 7 i 8 de maig arriba la 34é edició del festival de teatre amb una programació que l'Ajuntament ha presentat el dia de hui, en presència de la regidora d'Innovació, l'alcalde, José Benlloch i la directora del projecte, Sara Rectalà.
En aquesta ocasió, Sara Recatalà s'estrena en la direcció del festival, la primera dona a assumir aquest càrrec, després de 33 edicions. Recatalà agafa el relleu de Pau Ayet, després dels seus 10 anys de lideratge. “Ser la primera dona encarregada em fa il·lusió, estic fent història, trencant aqueix sostre de cristall”, subratlla la nova direcció.
En aquesta 34é edició, el festival compta amb un total de 22 companyies de teatre, cinc d'elles locals, 14 nacionals i tres internacionals. A més, segons ha avançat Recatalà, entre les novetats es troba un mestre de cerimònies, que s'encarregarà d'amenitzar i presentar els actes.
Entre els actes i esdeveniments més remarcables de la programació del festival es troben les jornades professionals, que es van incloure per primera vegada en l'última edició. El festival obrirà amb elles el divendres al matí i versaran sobre l'accés a Europa de les companyies valencianes. Aqueix mateix dia s'entregarà el X Premi RamónBatalla a Nanny Cogorno, un artista argentí.
Les actuacions teatrals començaran amb una companyia local. Durant els següents dies del festival, la programació està repleta d'actes i espectacles, un total de 29, que recorreran tots els barris de Vila-real. A més, enguany per primer ocells hi haurà espectacles infantils i familiars en horari de demà.
La regidora d'Innovació ha volgut remarcar la importància de la volta d'aquest festival i sobretot el seu lema ‘Tornarem a prendre els carrers’, ja que “després de dos anys de pandèmia, tornem també als carrers, amb l'avantsala a les nostres festes patronals i l'inici de la temporada de les companyies teatrals”.
Per part seua, l'alcalde de la ciutat, José Benlloch, també ha subratllat la importància d'aquest festival per a Vila-real. “No entenem la vida si no és al carrer, és on fem les festes i celebrem la vida”. “Aquest festival és la nostra marca, és única i té un potencial enorme”, afig l'alcalde.
A més, Benlloch també s'ha disculpat per com des de l'equip de Govern no es va recolzar prou a aquest sector durant la pandèmia de Covid-19. “Quan vam veure l'error, aprovem corrent el pressupost perquè es pogueren contractar les companyies i se celebrara el festival”, explica l'alcalde.
Així doncs, el FITCarrer compta amb un pressupost de 160.000 euros, dels quals al voltant d'un 30-35% està subvencionat pel IVC i el ministeri de Cultura. Benlloch ha afegit que aquest festival és un exemple del que Vila-real ha avançat en “la diversificació econòmica i en model de ciutat”, ja que ha passat de sis companyies en 2011 a 22 en aquesta pròxima edició.