Noticias Castellón
viernes, 22 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

Les xarxes dels veïns d'Almassora lluiten contra l'abandonament o bé, pèrdua dels animals domèstics

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 32 segundos

Noticias Relacionadas

L'any 2017, a nivell nacional, s'hi van abandonar una quantitat de 138 000 animals, entre gossos i gats

Tàrsila Galdón/Castellón Información

Les xarxes socials com ara Facebook o Instagram són testimonis com, cada volta més, els seus usuaris pujen fotos d'animals perduts o abandonats. Aquesta és una realitat que afecta a tots els municipis i ciutats. I Almassora no permaneix inmune a aquesta xacra.

En els últims quatre dies, usuaris del grup de Facebook del municipi han trobat dos gossos i s'hi ha aconseguit trobar la propietària d'un altre. Sense dubte, les xarxes s'hi han convertit un gran aliat per tal de donar una llar a les mascotes. Però com evitar-ho? L'any 2010 van ser abandonats 315 animals, i l'any 2011, van ser abandonats 243 animals, segons informació de dades anteriors de l'Ajuntament d'Almassora. La curvatura d'abandonament es va reduïr durant aquestos anys, tot i que les dades eren encara preocupants. L'esterilització és una técnica clau per tal de  reduïr l'índex d'abandonament animal.

La Clínica veterinaria Almassora SC assegura que cada setmana es realitzen unes "3 o 4 esterilitzacions, també depén de com de gran siga la clínica". L'esterilització ataca directament sobre aquesta xacra perquè incideix sobre una de les principals causes de l'abandonament: les ventrades. Segons la fundació Affinity, el 15 % del animals abandonats són per ventrades indesitjades.

Animales Policia Local

Aquest diari no ha pogut accedir a l'informació relacionada amb l'abandonament, registres o bé adopcions d'animals a Almassora, ja que l'encarregada de la recollida i venta d'aquestes gestions és l'empresa Corralet. L'empresa ha assegurat que "és informació municipal", mentre que el departament de medi ambient de l'Ajuntament ha assegurat que la regidora estava de vacances i que no es podia facilitar aquestes dades en eixe moment, ja que no tenien cap tipus de registre sobre l'índex d'abandonament d'animals a Almassora. La protectora d'animals Servican assegura que l'empresa Corralet gestiona quasi tota la província de Castelló, "fa uns anys érem nosaltres", matitza Servican.

El procés d'esterilització costa diners, de fet, la Clínica SC d'Almassora informa que en les gosses és una mica més car que en els gossos, "uns 340 o 350 euros, i tot això, amb condicions recomanables" i segueix: "en els gossos és diferent, costa uns 100 euros". Per tant, a la clínica accepten que normalment les persones no sempre estan disposades a esterilitzar als seus animals doméstics, "tot i que resulta molt important per tal d'aconseguir reduïr l'abandonament dels animals", inssisteix el veterinari. Per tant, el principal motiu pel que els propietaris dels animals no esterilitzen les seues mascotes és una qüestió econòmica i des del centre s'hi ha inssistit molt en que aquestos procediments no són especialment barats.

Altra manera d'evitar que els animals domèstics resulten abandonats o perduts és implantant-los el microchip. La responsabilitat sobre sanitat animal o vegetal és competència de les Comunitats Autonòmes, per tant, cada Comunitat és qui regula la llei sobre aquest fet. En el cas de la Comunitat Valenciana, aquesta implantació és obligatòria amb la llei 47/1944 del 8 de juliol en la Generalitat Valenciana, sobre protecció d'animals de companyia.

Marian Iserte, de la Protectora d'animals Huellas Callejeras a Castelló assegura que el microchip és necessàri per trobar als animals, ja que facilita molt el procés. Per la seua banda, la clínica veterinaria Sant Antoni a Castelló concreten que tots els animals que passen pel centre reben el microchip abans dels tres mesos de vida i "costa uns 70 o 80 euros, tot està inclós". "Fins ara no hem tingut cap negativa a imposar el xip a cap animal", ha comentat entre riures el veterinari. 

Microchip

La Societat per a la conservació de la natura i el animal informa que el microchip és  "el sistema d'identificació més segur i fiable que existeix". Segons informació extreta de la Societat, aquest sistema proporciona un codi identificatiu exclusiu intransferible per a cada animal. Amb aquest nombre, que és semblant a un DNI per als animals, les mascotes domèstiques queden identificades al REIAC (Real Espanyola d'Identificació d'Animals de Companyia), un registre que localitza als animals perduts en qualsevol part del territori nacional i en la majoria dels països de la Unió Europea.