El president de la Generalitat considera imprescindibles uns pactes autonòmics de segona generació que actualitzen l'Estat Autonòmic
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reclamat una fiscalitat i un finançament autonòmic justs, i ha apostat per la plena ocupació i per l'acord per a impulsar el potencial valencià, durant la seua intervenció en l'acte institucional del 9 d'Octubre, en el qual s'han lliurat les Altes Distincions i Distincions de la Generalitat.
En el transcurs de l'acte, Ximo Puig ha considerat “imprescindibles” uns pactes autonòmics de segona generació que actualitzen l'Estat Autonòmic, i ha reiterat la necessitat d'acordar un finançament just per a tots els territoris, una harmonització fiscal que evite el dúmping, així com una acció conjunta en matèria de sostenibilitat i autonomia energètica.
Així mateix, ha advocat per la condonació del deute lligat a l'infrafinançament i per una “cogobernanza eficient” per a aconseguir “una Espanya justa i polifònica que no ofegue el potencial valencià”.
D'altra banda, el cap del Consell s'ha referit a l'actual context social i econòmic, i ha subratllat l'aposta del Consell per “aconseguir la plena ocupació”, com a millor manera de “combatre l'exclusió social”.
En aquest sentit, ha mostrat la voluntat del poble valencià de ser un territori de persones “treballadores, autònomes, emprenedores, empresàries i professionals”, i en definitiva “de gent que viu del seu esforç i el seu treball”.
Diàleg social, empresarial i polític
El president també ha assenyalat la importància del “respecte i l'acord” per a continuar avançant com a societat, i per això ha mostrat la voluntat de mantindre el diàleg social, amb patronal i organitzacions sindicals, urgint a aconseguir un “pacte de rendes”; al mateix temps que ha defensat el “diàleg d'empresa” que ha possibilitat grans acords com la continuïtat de Ford en la Comunitat Valenciana.
Finalment, s'ha referit a la voluntat de mantindre un “diàleg polític” per a posar en marxa "l'aliança contra la inflació" que, segons ha assegurat, es forjarà aquest mes d'octubre amb diputacions i municipis.
40 anys d'Autogovern
Durant la seua intervenció, el cap de l'Executiu valencià ha recordat que enguany se celebra el 40 aniversari de l'Autogovern democràtic, i ha destacat la seua contribució a generar “un marc de llibertats, drets i convivència” que ha permés “cinc milions de maneres de ser valencià, sense renúncies, sense exclusions i apreciant la diversitat”.
Ximo Puig ha qualificat l'Autogovern de “palanca de progrés i garantia de drets” que ha constituït la base de l'Estat de benestar. A més, ha explicat que aquest marc ha contribuït a una “enorme transformació de la Comunitat Valenciana” que compta amb cinc vegades més titulats universitaris, el doble de dones incorporades al mercat laboral, assegura el dret a la dependència, i disposa de 26 hospitals i 2.000 centres educatius.
Així mateix, s'ha referit a la “dimensió econòmica que amplifica la força de l'autogovern” i en aquest sentit ha destacat la capacitat de la Comunitat Valenciana d'aconseguir que Volkswagen s'instal·le a Sagunt, la qual cosa suposa “la major inversió industrial de la història d'Espanya”.
Per la seua part, la vicepresidenta i secretària del Consell, Aitana Mas, ha destacat que “enmig de tanta incertesa, tenim la responsabilitat d'anar més lluny, de protegir més i millor a les famílies, a les nostres empreses, en el nostre benvolgut territori, en el camp i la mar”.
Així mateix, ha insistit en la necessitat de disposar de més recursos, assenyalant que “hem d'exigir amb unitat un finançament just per als i les valencianes, però també amb solidaritat aprofundir en la justícia fiscal on, de nou, puguem protegir els xicotets perquè no siguen oprimits pels més grans”.
Distincions de la Generalitat 2022
Durant l'acte institucional del 9 d’Octubre, el president ha lliurat l'Alta Distinció de la Generalitat al poble d'Ucraïna, del qual ha destacat la seua “resistència”, així com la “humanitat mostrada pel poble valencià que els ha acollit”. Així mateix, han rebut l'Alta Distinció l'escriptor i periodista Manuel Vicent; la cantant, autora i compositora Soledad Giménez i, a títol pòstum, els escriptors Miguel Hernández i Enric Valor.
Quant a les Distincions de la Generalitat, s'ha concedit el guardó a les treballadores i treballadors dels serveis públics de la Generalitat i, en concret, als representants sindicals Luis Lozano (UGT), Juan Cruz (CCOO), Daniel Matoses (CSIF) i Vicent Mauri (STEPV). També han rebut aquests guardons la historiadora Ofelia Vila; la dissenyadora Dolores Cortés; l'advocada Ascensión Xirivella i els periodistes que han contribuït al desenvolupament d'uns mitjans de comunicació al servei d'una societat lliure i democràtica: Jesús Prado, Francisco Pérez Puche, Pirula Ardenius, José María Arquimbau i Vicente Hipòlit.
De la mateixa manera, el cap del Consell ha lliurat la Distinció de la Generalitat als clubs de futbol Hèrcules Club de Futbol, Club Esportiu de Castelló i Elx Club de Futbol, en reconeixement per la seua trajectòria que aconsegueix cent anys de vida.
D'altra banda, s'ha atorgat el premi Ambaixador de la Comunitat Valenciana a l'àrbitre de futbol Antonio Miguel Mateu Lahoz, pel seu destacat paper en l'àmbit esportiu nacional i internacional en ser considerat com un dels millors àrbitres d'Espanya i Europa; i el Premi dels Lletres Valencianes a l'escriptor valencià Juan José Millás en reconeixement a la seua àmplia obra literària traduïda a més de 25 idiomes.
Així mateix, han rebut les Distincions al Mèrit Cultural l'escriptor Rafael Lahuerta; la gravadora i galerista Pilar Dolz; l'editorial Pre-Textos; l'actriu, escenògrafa i directora teatral Magüi Mira; l'historiador Fermín Pardo; el pintor i escultor Antoni Miró, i la fotògrafa Cristina de Middel.
Els guardons al Mèrit per Accions a favor de la Igualtat i per una Societat Inclusiva han recaigut en el metge Carlos Sant Joan; l'Associació Valenciana d'Ajuda a la Paràlisi Cerebral (Avapace), i les empreses Funcotex i Dissenys Medi.
Quant a les Distincions al Mèrit Empresarial i Social han sigut per a la direcció i comité d'empresa de Ford, que han recollit Dionisio Campos San Onofre i Carlos Faubel Climent; l'empresa aeroespacial PLD Space; la Cooperativa de Viver, i el Fòrum Citrícola Valencià, que han rebut el president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado; el president de FECOAV, Cirilo Hernandis; el secretari d'organització de la Unió, Paco Benavent; la presidenta del Comité de Gestió de Cítrics, Inmaculada Santfeliu; el president d'Asaja Alacant, José Vicente Andreu; la secretària general de CCPV-COAG, Mireia Vidal, i el secretari general d'UPA, Ricardo Bayo.
El guardó al Mèrit Científic ha sigut per a la catedràtica de Química Carmen Nájera; les Medalles al Mèrit Esportiu han sigut entregades al ‘pilotari’ Pascual Sanchis Navarro ‘Pigat I’; al regatista Iván Pastor Lafuente; i a la jugadora de bàsquet Anna Gómez Igual. Finalment, la Placa al Mèrit Esportiu ha sigut per a l'Associació de Gestors Esportius.
En representació dels premiats, ha pres la paraula l'escriptor Manuel Vicent que ha expressat la gratitud de tots els guardonats i ha assegurat que les Distincions de la Generalitat són “un estímul per a continuar treballant i continuar amb el deure, i serveixen de cohesió de la Comunitat Valenciana per a continuar avant en la cerca de la felicitat que tothom es mereix”.